Proslava dana Provincije Služavki Malog Isusa

Svečana akademija na kraju Jubilarne godine nadbiskupa Stadlera

Svečana akademija na kraju Jubilarne godine nadbiskupa Stadlera i proslave dana Provincije Služavki Malog Isusa
Kultura / Vjera | 08. 12. 2018. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom pozorištu u Sarajevu, u večernjim satima 7. prosinca 2018., uoči svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, organizirano je svečano zatvaranje Jubilarne godine sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera i proslava dana Sarajevske provincije Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije sestara Služavki Malog Isusa.

Obilježavanjem Stadlerovih jubileja sestre Služavke Maloga Isusa željele su sa širom javnošću Bosne i Hercegovine proslaviti 100. obljetnicu smrti sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera, utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, 150. obljetnicu njegova svećeničkog ređenja i 175. obljetnicu rođenja.

Na početku programa sestre Sarajevske Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i djeca Stadlerovog Dječjeg Doma Egipat, predvođeni autorima teksta i glazbe Jelenom Đuraš Gleđ i Stijepom Gleđ Markos, izveli su skladbu „Josip Stadler“.

Pozdrav svim nazočnima uputila je provincijska glavarica s. Maria-Ana Kustura ističući da „u ovom hramu kulture'' žele „odati počast onome koji je ostavio svoj pečat kulture u našem dragom gradu na Miljacki - Sarajevu, dr. Josipu Stadleru, vrhbosanskom nadbiskupu''. „Sluga Božji, naš utemeljitelj Stadler, punih 37 godina svoje pastirske službe ugradio je u njemu dragu zemlju Bosnu i Hercegovinu, od kad je 11. siječnja 1882., netom zaređen za nadbiskupa vrhbosanskog, poljubio tlo ove zemlje rekavši: Bosno moja, od sada sam ja tvoj i Ti si moja. Tijekom svoje pastirske službe, potvrdio je te riječi, ulažući sve svoje darove, a bilo ih je mnogo, u izgradnju ove, uvijek napaćene zemlje. Večeras je pred nama lik dr. Josipa Stadlera: graditelja, pisca, teologa i filozofa, utemeljitelja naše Družbe Sestara Služavki Maloga Isusa, kulturnog preporoditelja Bosne i Hercegovine i iznad svega, oca siromaha kojima je posvetio cijeli svoj život“, kazala je s. Maria-Ana te zahvalila predstavnicima Narodnog pozorišta, svim izvođačima i svim prisutnima, a posebno redatelju gosp. Jakovu Sedlaru.

Postulator kauze sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera mons. Pavo Jurišić u prigodnoj riječi istaknuo je da je nadbiskup Stadler „duhovni velikan koji je ostavio neizbrisiv trag u crkvenoj i političkoj povijesti Bosne i Hercegovine, ali i povijesti hrvatskog naroda“. „Sestre su ovu godinu proglasile godinom Stadlerovih jubileja, jer uz 100. obljetnicu smrti, ove se je godine poklopila i 150. obljetnica njegova svećeništva, jer je zaređen 6. lipnja 1868. u Rimu, kao i 175. obljetnica njegova rođenja u Slavonskom Brodu 24. siječnja 1843. Ovi su nas datumi okupljali tijekom ove godine na svim onim mjestima koja su obilježena zemaljskim hodom sluge Božjega Josipa Stadlera. Danas i sutra ovdje smo u Sarajevu uz njegov grob u sarajevskoj prvostolnici. Sarajevo je mjesto u kojem je sluga Božji proveo plodnih 36 godina svoga života kao vrhbosanski nadbiskup. Ovdje je on uz pomoć Božju pozvao u život svoju družbu siromaha, sestre Služavke Maloga Isusa. One su njegova živa duhovna baština koja i dalje promiče djelo svoga Utemeljitelja. One su njegov spomenik. Kao postulator kauze sluge Božjega Josipa Stadlera radujem se da smo kroz ova zadnja skoro dva desetljeća mogli sudjelovati u mnogim projektima kojima smo u katoličkoj i društvenoj javnosti probudili uspavani interes za ovoga velikana koji nas je svojim radom toliko zadužio i obogatio“, kazao je mons. Jurišić.

Cijeli tekst pročitajte na Katoličkoj tiskovnoj agenciji.

Kopirati
Drag cursor here to close