Proslava dana Provincije Služavki Malog Isusa

Svečana akademija na kraju Jubilarne godine nadbiskupa Stadlera

Svečana akademija na kraju Jubilarne godine nadbiskupa Stadlera i proslave dana Provincije Služavki Malog Isusa
Kultura / Vjera | 08. 12. 2018. u 16:10 Bljesak.info
Kopirati

U Narodnom pozorištu u Sarajevu, u večernjim satima 7. prosinca 2018., uoči svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, organizirano je svečano zatvaranje Jubilarne godine sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera i proslava dana Sarajevske provincije Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije sestara Služavki Malog Isusa.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanjem Stadlerovih jubileja sestre Služavke Maloga Isusa željele su sa širom javnošću Bosne i Hercegovine proslaviti 100. obljetnicu smrti sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera, utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, 150. obljetnicu njegova svećeničkog ređenja i 175. obljetnicu rođenja.

Na početku programa sestre Sarajevske Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i djeca Stadlerovog Dječjeg Doma Egipat, predvođeni autorima teksta i glazbe Jelenom Đuraš Gleđ i Stijepom Gleđ Markos, izveli su skladbu „Josip Stadler“.

Pozdrav svim nazočnima uputila je provincijska glavarica s. Maria-Ana Kustura ističući da „u ovom hramu kulture'' žele „odati počast onome koji je ostavio svoj pečat kulture u našem dragom gradu na Miljacki - Sarajevu, dr. Josipu Stadleru, vrhbosanskom nadbiskupu''. „Sluga Božji, naš utemeljitelj Stadler, punih 37 godina svoje pastirske službe ugradio je u njemu dragu zemlju Bosnu i Hercegovinu, od kad je 11. siječnja 1882., netom zaređen za nadbiskupa vrhbosanskog, poljubio tlo ove zemlje rekavši: Bosno moja, od sada sam ja tvoj i Ti si moja. Tijekom svoje pastirske službe, potvrdio je te riječi, ulažući sve svoje darove, a bilo ih je mnogo, u izgradnju ove, uvijek napaćene zemlje. Večeras je pred nama lik dr. Josipa Stadlera: graditelja, pisca, teologa i filozofa, utemeljitelja naše Družbe Sestara Služavki Maloga Isusa, kulturnog preporoditelja Bosne i Hercegovine i iznad svega, oca siromaha kojima je posvetio cijeli svoj život“, kazala je s. Maria-Ana te zahvalila predstavnicima Narodnog pozorišta, svim izvođačima i svim prisutnima, a posebno redatelju gosp. Jakovu Sedlaru.

Postulator kauze sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera mons. Pavo Jurišić u prigodnoj riječi istaknuo je da je nadbiskup Stadler „duhovni velikan koji je ostavio neizbrisiv trag u crkvenoj i političkoj povijesti Bosne i Hercegovine, ali i povijesti hrvatskog naroda“. „Sestre su ovu godinu proglasile godinom Stadlerovih jubileja, jer uz 100. obljetnicu smrti, ove se je godine poklopila i 150. obljetnica njegova svećeništva, jer je zaređen 6. lipnja 1868. u Rimu, kao i 175. obljetnica njegova rođenja u Slavonskom Brodu 24. siječnja 1843. Ovi su nas datumi okupljali tijekom ove godine na svim onim mjestima koja su obilježena zemaljskim hodom sluge Božjega Josipa Stadlera. Danas i sutra ovdje smo u Sarajevu uz njegov grob u sarajevskoj prvostolnici. Sarajevo je mjesto u kojem je sluga Božji proveo plodnih 36 godina svoga života kao vrhbosanski nadbiskup. Ovdje je on uz pomoć Božju pozvao u život svoju družbu siromaha, sestre Služavke Maloga Isusa. One su njegova živa duhovna baština koja i dalje promiče djelo svoga Utemeljitelja. One su njegov spomenik. Kao postulator kauze sluge Božjega Josipa Stadlera radujem se da smo kroz ova zadnja skoro dva desetljeća mogli sudjelovati u mnogim projektima kojima smo u katoličkoj i društvenoj javnosti probudili uspavani interes za ovoga velikana koji nas je svojim radom toliko zadužio i obogatio“, kazao je mons. Jurišić.

Cijeli tekst pročitajte na Katoličkoj tiskovnoj agenciji.

Kopirati