Mučenik za pravdu

Sudac kojeg je ubila talijanska mafija proglašen blaženim

Livatina je usmrtio tim ubojica mafije, koji je pucao na njegov automobil dok je vozio auto-putem na Siciliji.
Kultura / Vjera | 19. 05. 2021. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rosario Livatino

Rimokatolička crkva proglasila je jučer talijanskog suca Rosaria Livatina, kojeg je ubila mafija na Siciliji 1990. godine, blaženim što je posljednja faza prije mogućeg proglašenja za sveca u Rimokatoličkoj crkvi.

Livatina je usmrtio tim ubojica mafije, koji je pucao na njegov automobil dok je vozio auto-putem na Siciliji. Usprkos rizicima, on je odbijao naoružanu pratnju. Pokušao je da pobjegne napadačima, ali su ga uhvatili i ubili na jednoj livadi.

Poznat i kao ''dječak sudac'' zbog toga što je izgledao mnogo mlađe od njegovih 37 godina, Livatino je predvodio mnoge istrage o mafiji u vrijeme kada je bjesnio rat između sicilijanskih klanova, podsjeća Reuters. Bio je poznat po tome što je svakodnevno obavljao molitvu prije ulaska u sudnicu.

Benificiran je na službi u katedrali Agrigento na Siciliji, gdje se nalazi staklena kutija u kojoj je kao relikvija izložena njegova krvava košulja, prenosi Avaz. Obraćajući se vjernicima u Vatikanu, papa Franjo je pohvalio mladog suca.

Tri godine nakon njegove smrti, papa Ivan Pavao Drugi posjetio je Siciliju i o Livatinu govorio kao o ''mučeniku za pravdu''.

Neposredno nakon susreta s roditeljima ubijenog Livatina, Ivan Pavao je postao je prvi lider rimokatoličke crkve koji je javno osudio mafiju.

Organizatori ubojstva i napadači na Livatina uhićeni su i osuđeni.

Papa Franjo je u prosincu pokrenuo proces njegove beatifikacije, odobrivši dekret mučeništva što znači da nema potrebe da Livatinu bude pripisano čudo kako bi bio proglašen za sveca.

Rimokatolička crkva propovijeda da samo Bog čini čuda, ali da sveci za koje se vjeruje da su s Bogom djeluju u ime ljudi koji im se mole. Čudom se obično smatra medicinski neobjašnjivo izlječenje neke osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close