Dan izbora

Srpska pravoslavna crkva nakon 10 godina bira poglavara

Prema Ustavu SPC, srpskog patrijarha biraju episkopi na izbornom Saboru, a kandidat može biti svatko tko je eparhijski episkop najmanje pet godina.
Kultura / Vjera | 18. 02. 2021. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za danas je zakazan Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ za izbor novog, 46. srpskog patrijarha.

Odluku o sazivanju izbornog Sabora donio je krajem prosinca Sveti arhijerejski sinod, nakon što je 20. studenog preminuo patrijarh Irinej uslijed zdravstvenih komplikacija izazvanih koronavirusom.

Prema Ustavu SPC, srpskog patrijarha biraju episkopi na izbornom Saboru, a kandidat može biti svatko tko je eparhijski episkop najmanje pet godina.

Od 47 aktivnih i umirovljenih vladika, koji će glasati, njih 31 ispunjava uvjet da zauzme mjesto srpskog patrijarha jer imaju više od pet godina eparhijske službe.

Prema proceduri, Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi SPC, bira trojicu kandidata tajnim glasanjem. Za rad je potrebno sudjelovanje najmanje dvije trećine članova Svetog arhijerejskog sabora SPC, prenosi BHRT.

Oni se zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i domovine te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata za novog patrijarha mora dobiti više od polovine glasova, stoga, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koja su dobila natpolovičnu većinu glasova, prelazi se na biranje apostolskim žrijebom tijekom službe priziva Svetog Duha.

Prema neslužbenim najavama, izbor patrijarha bit će organiziran u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, dok je ranijih godina procedura bila takva da su članovi Sabora prelazili iz Saborske sale u Patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog na službu priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha.

Tijekom te službe, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji, listići s imenima trojice kandidata stavljaju se u posebne omotnice, a one se zatim stavljaju u Jevanđelje.

Suština ovog čina je u vjerovanju da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

U točno određenom dijelu službe, jedan od monaha, kojeg je za to izabrao Sabor, izvlači omotnicu s imenom novog patrijarha.

Kopirati
Drag cursor here to close