Proslava blagdana

Srbi u Mostaru proslavljaju Božić u krugu svojih obitelji i susjeda

Osim tradicionalnog paljenja Badnjaka pred crkvom i odlaska u crkvu, gradska populacija slavi Božić u svojim kućama.
Kultura / Vjera | 05. 01. 2018. u 09:48 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbi u Mostaru uglavnom proslavljaju Božić u krugu svojih obitelji i sa svojim prijateljima i susjedima. Osim tradicionalnog paljenja Badnjaka pred crkvom i odlaska u crkvu, gradska populacija slavi Božić u svojim kućama, kazao je Feni generalni tajnik SPKD "Prosvjeta" Mostar Goran Kosanić.

''Pošto živimo u jednom predivnom multietničkom gradu nastojimo u svojim domovima ugostiti prijatelje i susjede kod koji također odlazimo na Bajram i Božić. I pored teških situacija u kojima se nalazimo, za taj dan nastojimo pripremiti što bogatiju trpezu, uz tradicionalna jela i izobilje kolača. U tim danima pokušavamo zaboravit sve probleme i krize koje nas tište i uz pjesmu i druženje proslaviti ovaj veliki blagdan'',  naglasio je Kosanić.

SPKD "Prosvjeta sa svojom dugom tradicijom (1902. godina) sa sjedištem u Ćorovića kući, zahvaljujući ljudima koji su ostali u Mostaru i u vrijeme rata, već dugi niz godina u svom prostoru organizira "Božićni prijem" uz prigodan glazbeni program te nastoji, da kao pravi domaćin, ugosti sve ljude dobre volje tog grada.

''Uz bogatu trpezu uglavnom se prisjetimo lijepih stvari iz prošlosti zajedničkog života, i onima koji ne vjeruju u takav život, pokažemo i dokažemo da u ovom gradu još živi onaj stari mostarski duh multietničnosti'', ističe Kosanić.

SPKD "Prosvjeta" u povodu božićnih blagdana obilazi i starije i slabo imućne obitelji te uz lijepu riječ i malo razgovora s njima uruči im pakete pomoći. Tako su i ovih dana obišli staricu koja je 1925. godište te joj uručili prigodne poklone i paket s namirnicama.

Mladi članovi "Prosvjete" koji su dio Omladinskog kluba tog društva obišli su, i pored lošeg vremena i snijega, pet obitelji, uglavnom staraca, koji žive na Zijemljima i proveli čitav dan s njima te im uljepšali ove dane. Iz nekih kuća su ispraćeni sa suzama jer je te ljude, kako kaže Kosanić, svatko zaboravio.

U suradnji sa Crvenim križem i Misijom bez granica, članovi "Prosvjete" obišli su i obitelji na području Nevesinja te im uručili prigodne pakete.

'' Pošto u našem statutu ne piše da se bavimo humanitarnim radom, ipak smatramo da je ovakve akcije potrebno organizirati u ove blagdanske dane. Ni jednog trenutka nije nam cilj da se hvalimo time, nego želimo i druge da potaknemo na takve akcije, jer ima ljudi kojima je potrebno pomoći i pružiti lijepu riječ i ruku'',  kazao je generalni tajnik SPKD "Prosvjeta" Mostar te pozvao sve ljude dobre volje da dođu na "Božićni prijem" koji to društvo organizira u ponedjeljak, 8. siječnja, u Ćorovića kući.

 Pravoslavni vjernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić - rođenje Isusa Krista, proslavljaju 7. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close