Zoran Tegeltija

Sporazum između BiH i IZ BiH čeka odluku Predsjedništva BiH

Činjenica da je Vijeće ministara u prethodnom sazivu 29. rujna 2015. godine utvrdio nacrt sporazuma između BiH i IZBiH.
Kultura / Vjera | 16. 06. 2021. u 12:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je danas da je Sporazum između BiH i Islamske zajednice BiH u proceduri i da se čeka odluka Predsjedništva BiH.  

Na prvoj posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj zastupnici i delegati postavljaju pitanja Vijeću ministara BiH, delegat u Domu naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP) upitao je Tegeltiju što je konkretno učinilo Vijeće ministara BiH s ciljem pomoći i podrške usvajanju Osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH.

''Činjenica da je Vijeće ministara u prethodnom sazivu 29. rujna 2015. godine utvrdio nacrt sporazuma između BiH i IZBiH.  Taj dokument je vrlo brzo upućen u proceduru Predsjedništvu BiH i od tada nema službene komunikacije, niti zvaničnih stavova između Predsjedništva BiH i Vijeća ministara iz prethodnog i sadašnjeg saziva u vezi tog pitanja'', naveo je Tegeltija.

Dodao je da je taj sporazum koji je utvrdilo Vijeće ministara još uvijek u proceduri, te da Vijeće ministara nije u mogućnosti da bilo što radi u vezi tog pitanja dok se o njemu ne odredi Predsjedništvo BiH.

Zbog toga što nije riješeno pitanje ovog sporazuma, kako je dodao Tegeltija, Vijeće ministara BiH nije moglo da donese odluku o izmjeni odluke o osnivanju mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i SPC, te mješovite komisije između BiH i Svete stolice.

Kopirati
Drag cursor here to close