Ramazanska akcija

Somuni stižu na vrata postača u Hercegovini

Somuni se, prema riječima direktora Regionalnog odbora Merhameta Mostar Adnina Hasića, dostavljaju i u Konjic, Jablanicu, Duvno, Prozor-Ramu, a u skorije vrijeme će i u Čapljinu, Stolac i Trebinje.
Kultura / Vjera | 17. 04. 2021. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je velika akcija Regionalnog odbora Merhameta Mostar u sklopu koje aktivisti ove organizacije na širem području Hercegovine svakog dana dijele iftarske somune, javlja Anadolu Agency (AA).

Podjela se vrši porodicama u potrebi, starijim osobama i postačima, a krajnji cilj je podijeliti oko 20.000 somuna tijekom svetog islamskog mjeseca.

Akcija je prošle godine bila uspješna, a u Merhametu se, kako nam kažu, trude da ona preraste u tradiciju i provodi se u svim budućim ramazanima.

Somuni se, prema riječima direktora Regionalnog odbora Merhameta Mostar Adnina Hasića, dostavljaju i u Konjic, Jablanicu, Duvno, Prozor-Ramu, a u skorije vrijeme će i u Čapljinu, Stolac i Trebinje.

"Naša velika želja je uljepšati ili obogatiti Ramazan vjernicima te ući u domove hiljada postača. Želimo s njima osjetiti i proživjeti blagodati svetog mjeseca. Somuni se inače dostavljaju prema ranije utvrđenom planu i idu na kućne adrese u svim navedenim gradovima", kaže Hasić u razgovoru za AA.

Posebno ističe da je projekt prepoznat od mnogobrojnih mostarskih i hercegovačkih udruženja koja volonterskim angažmanom doprinose da se zajedničkim snagama realizira hajr djelo.

"Naš glavni partner ovog puta je Humanitarna organizacija 'Izvor pomoći', dok distribuciju i podjelu somuna na terenu realiziraju volonteri Sportskog udruženja 'Mahala', Udruženja građana 'Opine', Udruženja građana 'Nova snaga', Omladinskog saveza 'Bijelo Polje', Sportskog društva 'Dubravka' i mnoge druge grupe i pojedinci iz brojnih džemata u Hercegovini", navodi Hasić.

Humanitarna organizacija "Izvor pomoći", prema riječima člana Upravnog odbora Armina Osmanovića, prepoznala je značaj velikog Merhametovog projekta, te u punom kapacitetu želi dati doprinos u realizaciji.

"Merhamet je dobrotvorno društvo sa stogodišnjom tradicijom i veliko nam je zadovoljstvo i čast surađivati s njima. U proteklom periodu imali smo korektnu suradnju s Regionalnim odborom Mostar te ju planiramo jačati i tako doprinijeti poboljšanju socijalne slike u ovom gradu. Cilj nam je da podjela ramazanskih somuna postane tradicija u Mostaru", ističe Osmanović.

Vrijedni Merhametovi volonteri zajedno s članovima Sportskog udruženja "Mahala" su, tijekom prvih dana ramazana, podijelili somune u mostarskom naselju Donja Mahala.

"Lijep osjećaj je bio sve to vidjeti i doživjeti. Osim u Donjoj Mahali, dostavljali smo somune i u naseljima gradskih područja Jugoistok i Sjever. Moram spomenuti i da smo podržali Udruženje 'Zajedno za naš grad' koje u ramazanu također tradicionalno provodi projekt podjele iftara sa starije i za osobe u stanju potrebe. Do kraja mubarek mjeseca svakog dana namjeravamo distribuirati po sedam stotina somuna, a u zbiru će to do kraja ramazana biti oko 20 hiljada somuna u cijeloj Hercegovini", s ponosom na kraju ističe Hasić.

Kopirati
Drag cursor here to close