Tužna obljetnica

Široki Brijeg: 75 godina od partizanskih zločina i ubojstva 12 franjevaca

Partizani su 7. veljače 1945. godine u Franjevačkom samostanu na brutalan način ubili 12 franjevaca, a ukupno su ih u Hercegovini tijekom Drugog svjetskog rata ubili 66.
Kultura / Vjera | 07. 02. 2020. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Široki Brijeg 7. veljače obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, a upravo su tog kobnog 7. veljače prije 75 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili stravične zločine u Franjevačkom samostanu na Brijegu kada su  na brutalan način u ratnom samostanskom skloništu ubili dvanaestoricu franjevaca. 

Također, 7. veljače se u Županiji Zapadnohercegovačkoj obilježava kao Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.

Foto: Pobijeni.info / Kosti pobijenih franjevaca u ratnom skloništu (snimljeno 1969. godine)

U franjevačkom samostanu su pronašli dvanaest fratara te nekoliko učenika. Potom su partizani, iz zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana izveli sve fratre, vezali ih žicom, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili. 

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet franjevaca i 30 učenika su se sakrili u fratarsku mlinicu, uz današnju Ulicu pobijenih franjevaca (Obilazna cesta) u Širokom Brijegu, te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru. U posljednjih nekoliko godina otkriveno je da ih je najviše ubijeno u okolici Zagvozda. 

Video: Prilog emisije TV kalendar o komunističkim ubojstvima franjevaca

Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije tih dana je pogodilo 296 toposkih granata, od čega je pročelje bilo veoma iznakaženo. Dapače, dvije godine nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u veljači i ožujku 1947. godine otuđen je natpis nad ulazom u samostan, skinut je kućni broj i spaljene su matične knjige vođene od 1753. godine.

Uništeni su također ostatci pismohrana, muzeja, knjižnica i školskih kabineta. Partizanski zločinci htjeli su zatrti sve katoličko i hrvatsko, nisu se mogli pomiriti s drukčijim nazorom na svijet i život. Poslije tih stradanja, širokobriješka crkva i samostan postali su poseban znak hercegovačkog krša, a tako i svjetionik vjere, nade i domoljublja. Ne samo onima koji su ostali u domovini, nego i onima koji su se po svijetu raspršili.

Foto: Pobijeni.info / Franjevci u širokobriješkom samostanu 1944. godine

U Drugom svjetskom ratu na području Hercegovine ubijeno je ukupno 66 franjevaca. Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila.

Župa Široki Brijeg 1940. godine imala je 8.004 stanovnika. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine stradalo između 786 i 2.157 osoba.

7. veljače, program 10. Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca započinje u 16:00 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sveta misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu.

Foto: Bljesak.info / Molitva kod ratnog skloništa
Kopirati
Drag cursor here to close