Stolac

Simpozij o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji okupio brojne teologe i znanstvenike

Skup je organiziran prigodom 200. obljetnice smrti posljednjeg trebinjskog biskupa ordinarija Nikole Ferića, koji je umro 1819. godine.
Kultura / Vjera | 13. 05. 2019. u 11:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebinjsko-mrkanska biskupija, u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom iz Sarajeva i Teološko-katehetskim institutom iz Mostara, organizirala je u ponedjeljak u Stocu jednodnevni simpozij na temu "Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića (1792.-1819.) i nakon njega". 

Skup je organiziran prigodom 200. obljetnice smrti posljednjeg trebinjskog biskupa ordinarija Nikole Ferića, koji je umro 1819. godine. 

Po riječima dr. sc. Milenka Krešića s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je jedan od predavača na skupu, Trebinjska biskupija osnovana je negdje krajem desetog stoljeća, imala je svoga biskupa ordinarija Nikolu Ferića do 1819. godine i od tada ta biskupija nema vlastitoga biskupa. 

''Nakon smrti biskupa Ferića mnoge su se stvari promijenile, pala je Dubrovačka Republika, došla je Austro-Ugarska na područje BiH, promijenile su se i političke i crkvene prilike. Uglavnom, govorit ćemo o razdoblju do 1890. kada je Trebinjsko- mrkanska biskupija povjerena upravi mostarsko- duvanjskog biskupa. Ona je i dan danas biskupija i njom upravlja apostolski upravitelj, dakle susjedni mostarsko-duvanjski biskup'', podcrtao je Krešić. 

 Naglasio je kako današnji simpozij ima teološki, pravni i povijesni karakter s ciljem da se vidi kako u biti znanstveno objasniti 200 godina postojanja biskupije bez biskupa. 

Osim Krešića, na simpoziju će govoriti brojni predavači, među kojima su dr. sc. Hrvoje Kalem s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, mr. sc. Nikola Menalo s Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, mons. dr. sc. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i ap. upravitelj trebinjsko-mrkanski, dr. sc. Petar Vrankić s Teološkog fakulteta sveučilišta u Augsburgu, te dr. sc. Marinko Marić sa Sveučilišta u Dubrovniku. 

Također, svoje izlaganje o navedenoj temi iznijet će i dr. sc. Božo Goluža s Filozofskog fakulteta sveučilišta u Mostaru, mr. sc. Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupje i dr. sc. Marijan Sivrić, umirovljeni arhivar Dubrovačkog arhiva. 

 Simpozij je organiziran u pastoralnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije "Sarsenterum".

Kopirati
Drag cursor here to close