Papa upozorava

Sat se u Europi vraća stotinu godina unazad

Odnosi u međunarodnoj zajednici "prolaze kroz težak period, "jačanjem nacionalističkih tendencija", rekao je Papa, otežavajući dijalog među zemljama i škodeći najranjivijim kategorijama društva, među kojima su i migranti.
Kultura / Vjera | 07. 01. 2019. u 17:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo u ponedjeljak je upozorio protiv jačanja nacionalističkih i populističkih pokreta i kritizirao je zemlje koje pokušavaju da se riješe migracijske krize jednostranim ili izolacionističkim akcijama.

Papa je, govoreći diplomatima u svom redovnom godišnjem obraćanju o "stanju svijeta" , sugerirao da takvi pokreti i političke odluke iza zatvorenih vrata vraćaju sat stotinu godina unazad, u opasni period između dva svjetska rata.

Odnosi u međunarodnoj zajednici "prolaze kroz težak period, "jačanjem nacionalističkih tendencija", kazao je on, otežavajući dijalog među zemljama i škodeći najranjivijim kategorijama društva, među kojima su i migranti.

Populističke i antiimigrantske stranke dobile su na snazi u brojnim zemljama u prošloj godini, među kojima su Italija, Francuska, Nizozemska, Mađarska, Brazil i Poljska, rekao je papa Franjo u ponedjeljak u novogodišnjem obraćanju diplomatima akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Naveo je kako u  Sjedinjenim Državama, privremeni prekid rada savezne vlade ulazi u treći tjedan dok je predsjednik Donald Trump obećao da neće odustati od zahtijeva za gradnjom zida na južnoj američkoj granici s Meksikom.

U svom jednosatnom govoru, Franjo je nekoliko puta spomenuo Ligu nacija, koja je uspostavljena nakon Prvog svjetskog rata kako bi promovirala mir ali nije uspjela da zaustavi nacionalističke i populističke pokrete koji su pomogli da svijet krene u pravcu Drugog svjetskog rata. 

''Ponovno pojavljivanje takvih impulsa danas progresivno slabi multilateralni sustav'' poručio je on veleposlanicima iz 183 zemlje u govoru, koji se dotaknuo situacije u brojnim zemljama, prenosi Reuters.

Papa je ponovno osudio trgovinu oružjem i posjedovanje nuklearnog oružja, žaleći što da su dosadašnji napori na nuklearnom razoružanju ustupili mjesto "potrazi za novim i sve sofisticiranijim i destruktivnim oružjem".

 Pozvao je na odlučniju predanost borbi protiv globalnog zagrijavanja i za "promišljanje našeg odnosa s našom planetom".

 Nazivajući seksualno zlostavljanje djece "jednom od pošasti našeg vremena", rekao je da bi sastanak ključnih biskupa u Vatikanu u veljači trebao "osvijetliti činjenice i ublažiti rane uzrokovane takvim zločinima".

Kopirati
Drag cursor here to close