U nadležnosti Sv. Stolice

Sastali se Katolička crkva i SPC zbog Stepinca - zaključci neće utjecati na kanonizaciju

Kultura / Vjera | 13. 07. 2016. u 19:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko povjerenstvo o Alojziju Stepincu, satavljeno od hrvatskih i srpskih stručnjaka, sastalo se u utorak i danas radi ponovnog i zajedničkog čitanja života ovog zagrebačkog kardinala, no zaključci povjerenstva neće utjecati na Stepinčevu kanonizaciju, koja je u isključivoj nadležnosti Svete Stolice, objavio je Vatikanski radio.

Povjerenstvo, koje je ustanovljeno na poticaj pape Franje nakon nekoliko susreta predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, kroz znanstveni pristup i dostupnu dokumentaciju proučiti će život kardinala prije, za vrijeme, te nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Vatikanski radio.

Predviđen je niz zasjedanja koja će završiti u roku od 12 mjeseci, a članovi povjerenstva su predstavnici Svete Stolice, članovi hrvatske Katoličke crkve pod vodstvom Josipa Bozanića, hrvatski povjesničari dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb te pripadnici Srpske pravoslavne crkve i srpski veleposlanik u UNESCO-u, piše Hina.

Iduće zasjedanje povjerenstva održat će se od 17. do 18. listopada u Zagrebu.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je nakon prošlogodišnjeg posjeta Vatikanu, gdje je razgovarao s papom Franjom, izjavio kako mu je papa rekao da "njegova želja nije da dođe do neslaganja u kršćanstvu", te da bi "Stepinac bio prvi svetac kojeg ne bi priznala Srpska pravoslavna crkva, što on ne želi", zbog čega Stepinca ne želi proglasiti svetim bez ispitivanja navoda srpske strane.

Kopirati
Drag cursor here to close