Istražuje se slučaj

Rumunjska pravoslavna crkva odbija promijeniti ritual krštenja nakon smrti bebe

Tužitelji istražuju slučaj, koji je podijelio crkvene dužnosnike i vjernike
Kultura / Vjera | 26. 02. 2021. u 09:59 Bljesak.info | Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjska pravoslavna crkva nastavit će uranjati novorođenčad u vodu tijekom ceremonija krštenja, priopćeno je u četvrtak, odbijajući pozive širom zemlje da se promijeni ritual nakon što je šestotjedna beba umrla nakon krštenja ranije ovog mjeseca.

Beba je umrla od srčanog zastoja u gradu Suceavi na sjeveru Rumunije nakon tradicionalnog rituala, koji uključuje uranjanje djece u svetu vodu tri puta, podsjeća Reuters.

Tužitelji istražuju slučaj, koji je podijelio crkvene dužnosnike i vjernike, a deseci tisuća Rumuna podnijeli su molbu Crkvi da umjesto toga bebama pospu vodu po glavi. Većina od 20 milijuna ljudi u Rumuniji su pravoslavni kršćani i Crkva ima značajan utjecaj.

''Rumunjska pravoslavna crkva ima zakonsku obvezu da održava dogmatsko, sakramentalno i disciplinsko zajedništvo i jedinstvo sa univerzalnom pravoslavnom crkvom'', priopćio je Sveti Sinod, njeno vladajuće tijelo, dodajući da poziva svoje svećenike da budu odgovorniji.

Sinoda je također rekla da su svećenici dužni da se sastanu s roditeljima prije krštenja i razgovaraju o zdravstvenom stanju svoje djece, dok će bogoslovske škole dati "pojačanu pažnju" prilikom podučavanja uranjanja.

Kopirati
Drag cursor here to close