Vjerski lideri igraju veliku ulogu

Ruiz Calavera: Islamska zajednica BIH je važan faktor u EU integracijama BiH

U šest medresa u BiH realizacija projekta 'Moje mjesto u Europi'
Kultura / Vjera | 21. 03. 2019. u 18:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / 

''Moje mjesto u Europi: Izgradnja i promocija dijaloga o EU integraciji'' naziv je projekta kojega je inauguralnim govorom otvorila direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera.

Projekt će trajati narednih pet mjeseci i bit će realiziran u šest medresa u BiH, s kojima će se kroz različite aktivnosti raditi na upoznavanju s Europskom unijom i njenim temeljnim principima, ali i pokazati kompatibilnosti između islamskih i vrijednosti koji se promoviraju u EU.

Ruiz Calavera izrazila je uvjerenje da svaki pojedinac, a posebno vjerski lideri, imaju veoma važnu ulogu u promociji kulture dijaloga, razumijevanja i međusobnog poštivanja.

Stoga, smatra da Islamska zajednica u BiH predstavlja važan faktor u EU integracijama BiH kroz promoviranje forme islama koja je zasnovana na sistemu koegzistencije, a to je veoma važna vrijednost jer je Europska unija bazirana na jedinstvu koje poštuje različitost.

''Svi ste vi Europljani, a naša dužnost je da vas pripremimo da postanete dio ove moram reći divne porodice koja se zove Europska unija čiji članovi su odlučili da se drže zajedno i u dobrim i u teškim vremenima'', proučila je Ruiz Calavera.

Projekt realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH uz podršku EU, a s obzirom na to da Islamska zajednica u BiH smatra da je integracija BiH u EU jedan od glavnih temelja za promicanje mira i prosperiteta među narodima i kulturama u regiji, projekt je usmjeren ka povećanju informiranosti mlade populacije o integraciji BiH u EU ali i njenoj važnosti kao i benefitima koje ona sa sobom donosi za naše društvo u cjelini.

''Bosanski muslimani su Europljani i oni Europi ne pripadaju samo geografski, nego duhom, historijom, kulturom, umjetnošću i vrijednostima koje dijele s drugim europskim narodima'', kazao je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu IZ Razim Čolić.

Mladi će naučiti, dodao je on, da su za razliku od ratova, mnogo duži periodi kada su različiti narodi živjeli u interakciji koja ih je obogaćivala.

Najbolji sudionici na predavanjima i radionicama će imati priliku da posjete EU u Bruxellesu.

Današnjem otvorenju nazočili su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, šef Delegacije EU i njen specijalni predstavnik za BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, te direktori, profesori i učenici medresa, javlja MINA.

Kopirati
Drag cursor here to close