Noći duhovnosti

Repertoar za više od pet stotina posjetitelja u povodu Lejletu-l-kadr

U petak nevečer je otvorena manifestacija "Noći duhovnosti", koju Kulturno-umjetničko udruženje "Sejfullah" Konjic organizira od 2010. godine
Kultura / Vjera | 01. 06. 2019. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja najodabranije noći 'Lejletu-l-kadr' sinoć u petak nešto prije ponoći je otvorena manifstacija 'Noći duhovnosti', koju Kulturno-umjetničko udruženje 'Sejfullah' Konjic, organizira od 2010. godine.

Ove godine program je zbog nestabilnih vremenskih prilikla priređen u Gradskoj džamiji u Konjicu. Repertoar za više od pet stotina posjetitelja je koncipiran uz učenje tradicionalnih ilahija i kasida, koje se interpretiraju isključivo glasom - bez instrumentalne pratnje. Tako su prisutni uživali uz stare poučne tekstove 'Ah ihvani merhaba', 'Ikre Ya Muhammed', 'Moga srca šeher' i dijelove zikra, te odlomke iz Kur'ana koje su učili imami Medžlisa IZ-e Konjic.

Na zvršnici programa prisutnim vjernicima obratio se glavni imam MIZ-e Konjic, Refik ef. Delić, koji je govorio o značaju i vrijednostima noći Lejletu-l-kadr, noći početka objavljivanja Kur'ana, uz osvrt na aktualni problem današnjice, kako na globalnom tako i u našem okruženju, akcentirajući znanje i učenje kao imperativ za razvoj stabilne i zdrave ličnosti.

Dovu je na završnici programa proučio hatib i imam Gradske džamije u Konjicu, hafiz Ruhid ef. Nezier. U narednom periodu 'Sejfullah' će nastaviti 'Noći duhovnosti', uz različite kulturno-obrazovne programe, gostovanja i koncerte, a završnica ovog projekta će i ove godine donijeti novi singl pomenutog zbora.

Ovaj projekt podržavaju: Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko - neretvanske županije i općina Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close