Svetac pomirenja

Relikvije sv. Leopolda Mandića u Splitu 17. rujna - očekuje se više od 30.000 hodočasnika

Kultura / Vjera | 13. 09. 2017. u 16:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Relikvije sv. Leopolda Mandića stići će u splitsko svetište Gospe od Pojišana u nedjelju, 17. rujna u 18 sati, a očekuje se više od 30.000 vjernika, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u tom svetištu.

Silvana Burilović iz tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije rekla je kako je dolazak relikvija sv. Leopolda Mandića u Split velik događaj za taj grad i nadbiskupiju, a splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović da je to velika čast za Split.

"Ovo će ujedno biti i hodočašće vjernika kojima se pruža iznimna prilika za promišljanje o životu", rekla je dogradonačelnica i pozvala građane da poštuju posebnu regulaciju prometa u Pojišanskoj i Zvonimirovoj ulici, piše Hina.

Fra Miljenko Vrabec iz svetišta na Pojišanu pozvao je vjernike da se u nedjelju, kada budu dolazili dočekati relikvije sv. Leopolda Mandića, koriste isključivo gradskim prometom.

"Relikvije sv. Leopolda Mandića krenut će 14. rujna iz Padove i doći će u Zadar, a zatim odlaze u Leopoldov rodni grad Herceg Novi (Crna Gora), gdje će biti 15. i 16. rujna, pa 16. rujna odlaze u Dubrovnik, 17. rujna u Split te 18. rujna u Rijeku, a 19. rujna vraćaju se u Padovu", rekao je fra Miljenko Vrabec. Istaknuo je kako relikvije sv. Leopolda Mandića dolaze u Split jer su njegovi roditelji porijeklom iz Zakučca u blizini Omiša.

"Prema nekim zapisima, sv. Leopold kao mlad redovnik bio je u posjetu našem kapucinskom samostanu u Splitu", rekao je fra Miljenko Vrabec.

Objasnio je kako je prošle godine prilikom dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića u Zagreb kotorski biskup msgr. Ilija Janjić zamolio da dođu i u svečev rodni grad Herceg Novi u Kotorskoj biskupiji, no to tada "nije bilo moguće ostvariti, ali je postalo moguće ove godine".

Fra Žarko Lučić, također iz pojišanskog svetišta, rekao je kako je sv. Leopold Mandić "svetac pomirenja".

"On je svetac pomirenja i jedan od pionira ekumenizma, a mi znamo što se događalo u ratu na dubrovačkom području", rekao je fra Lučić te istaknuo da sv. Leopold - budući da se crnogorski narod pokajao za ono što je učinio - dolazi kao svetac pomirenja, da im donese Božje oproštenje i osnaži veze između hrvatskoga i crnogorskog naroda.

Na pitanje novinara je li dolazak relikvija sv. Leopolda Mandića u Hrvatsku i Crnu Goru doprinos prevladavanju povijesnoga katoličko-pravoslavnog jaza u okolnostima kada se zagovara i posjet pape Franje Rusiji, fra Miljenko Vrabec odgovorio je kako je Leopold Mandić "želio biti apostol pomirenja kršćanskog Istoka i Zapada, ali za života to nije mogao ostvariti", piše Hina.

Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić pozvao je svećenike, redovnike, redovnice i vjernike da u nedjelju 17. rujna hodočaste u splitsko svetište Gospe od Pojišana. U pismu župnicima i svećenicima podsjeća kako dolazi "brat svećenik" i "sunarodnjak" koji je "u našem svećeničkom rastu sjao kao primjer i zvijezda vodilja u ljubavi prema Bogu, u pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji i u služenju braći i sestrama".

"Stoga vas pozivam da i vi osobno dođete hodočastiti na Pojišan pred relikvije sv. Leopolda. Iskoristite ovo milosno vrijeme za obnovu svoje osobne pobožnosti te vas molim da se stavite na raspolaganje braći i sestrama za sakrament pomirenja koji će početi pokorničkim bogoslužjem 17. rujna u 17 sati i trajati cijelu noć", navodi se u pismu nadbiskupa Barišića u kojemu poziva župnike da potaknu vjernike da iskoriste ovu prigodu kako bi hodočastili i obnovili svoju vjernost Bogu.

Kopirati
Drag cursor here to close