Zajednički zaključak

Religijske zajednice u BiH neizostavan čimbenik procesa europskih integracija

Uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski je naglasio da je Bosna i Hercegovina Europa u malome u svoj svojoj različitosti.
Kultura / Vjera | 27. 11. 2018. u 20:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Paneuropska unija u BiH / Konferencija u Sarajevu

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine i Fondacija Konrad Adenauer u saradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Gazi Husrev-begovom bibliotekom organizirala je danas konferenciju na temu ''Doprinos religijskih zajednica europskom putu Bosne i Hercegovine“ koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Budući da su crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini neizostavan čimbenik procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine te da su snažan glas čije se poruke slušaju i prihvaćaju, govornici na konferenciji bili su predstavnici crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, teoloških fakulteta, pojedinci i institucije koje se bave međureligijskim dijalogom te stručnjaci iz ovog polja.

Sudjelovalo je blizu 100 sudionika, među kojima su bili predstavnici institucija Europske unije, Bosne i Hercegovine sa svih razina, diplomatskog zbora, akademske zajednice, studenti teoloških fakulteta i predstavnici nevladinih organizacija.

Specifičnost BiH, kako je kazao predsjednik Paneuropske unije BiH Osman Topčagić, prisustvo četiri velike vjerske zajednice i njihov rad, posebno kroz Međureligijsko vijeće u BiH, je nešto što je dobra praksa koja je zanimljiva državama članicama EU i mogu je ponuditi drugima.

''Ono što mi iz Paneuropske unije BiH želimo je da dalje razradimo ulogu vjerskih zajednica u procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji. Ovaj proces je složen, podrazumijeva mnoge aktivnosti, pripremu cijelog društva. To nije ekskluzivitet vlade ili vladinih struktura, nego proces u kojem sudjelujemo svi, a onda i vjerske zajednice kao bitan element ovoga društva'', naglasio je Topčagić.

Član Predsjedništva međunarodne Paneuropske unije i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić rekao je da je ''nama jako važno da dobijemo status kandidata za članstvo u EU te u tom smislu svako od nas ima važnu ulogu u stvaranju javnog mnijenja suživota, isticanjem onoga što nam je zajedničko“.

Uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski je naglasio da je Bosna i Hercegovina Europa u malome u svoj svojoj različitosti.

''Paradigma EU je upravo ova zemlja. Temelji procesa integracije u EU su duhovnost, moralna načela, vjerske slobode, ljudska prava, dostojanstvo čovjeka, a na čemu se zasniva mir. Bez toga nema procesa integracije'', kazao je kardinal Puljić.

Šefica Odjela za zapadni svijet Islamske zajednice u BiH dr. Dževada Šuško je istaknula da vjerske zajednice rade na izgradnji povjerenja, mira, suživota, poštivanju drugog i drugačijeg.

''To su vrijednosti naših vjerskih zajednica, ali to su i vrijednosti Europske unije'', kazala je Šuško i dodala da treba razbijati stereotipe i negativnu energiju koja se širi unutar članica EU, ali i unutar BiH.

I ostali uvodničari na konferenciji, prof. dr. Dino Abazović, dekani teoloških fakulteta prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Vladislav Topalović i prof. dr. Darko Tomašević istaknuli su da je sama Europska unija nastala iz potrebe suradnje, zajedništva, dijaloga i solidarnosti mnoštva različitosti. Osnivači EU su imali viziju budućnosti utemeljenu na zajedničkom prevladavanju podjela i gradnji mira i zajedništva. Crkve i vjerske zajednice mogu pomoći daljnjoj integraciji EU, poručili su.

Religije, odnosno crkve i vjerske zajednice i njihove institucije i organizacije, mogu dati odgovore i na brojna druga društvena pitanja promovirajući ih među svojim brojnim pripadnicima i potičući na zajedničko djelovanje. Jedan od velikih izazova za EU je borba protiv siromaštva i nejednakosti. U tome bi socijalni nauk religija mogao odigrati važnu ulogu, rečeno je na konferenciji.

Bosna i Hercegovina može pomoći EU da bolje integrira pripadnike različitih vjerskih tradicija i njihove duhovne i moralne vrijednosti. Bosanskohercegovački primjer zajedničkog života muslimana, kršćana i židova može biti važan model koji se može provesti u EU, danas opterećenoj nesnošljivosti i isključivosti. O tome su govorili Izet ef. Efendić, dugogodišnji glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče, otac Nenad Tupeša, sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sv. Vasilije Ostroški“ u Foči, prof. dr. Mato Zovkić, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i g. Boris Kožemjakin, predsjednik Židovske općine Sarajevo i član Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close