Ovlasti

Reis nagradio muftiju u Sjevernoj Americi

Muftija Ćeman je ovom prilikom podsjetio na razvoj zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, navodeći da su prije rata u BiH 1992. godine postojala samo četiri džemata
Kultura / Vjera | 23. 02. 2020. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović na svečanoj inauguraciji u američkom gradu Arizona uručio je Muraselu muftiji Islamske zajednice (IZ) Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudinu ef. Ćemanu, čime je na njega prenio svoje vjerske ovlasti.

Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) trenutno broji više od 60 registriranih bošnjačkih džemata na području Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade i uručenje Murasele muftiji Ćemanu nastavak je započetih aktivnosti na jačanju institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom.

Muftija Ćeman je ovom prilikom podsjetio na razvoj zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, navodeći da su prije rata u BiH 1992. godine postojala samo četiri džemata, dva u SAD-u i dva u Kanadi, te da intezivniji razvoj počinje početkom 1993. godine kada dolazi do masovnog pristizanja bošnjačkih obitelji u američke i kanadske gradove.

Prema njegovim riječima, razvoj je trajao u nekoliko faza, od imenovanja Senad ef. Agića za glavnog imama za SAD i Tajib ef. Pašanbegovića za glavnog imama za Kanadu, formiranja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, pa do formiranje krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IABNA) 2003. godine, kada je za njenog prvog predsjednika izabran dr. Bajram ef. Mulić.

“Došli smo do onoga zbog čega smo se danas ovdje okupili. Postali smo Muftijstvo“, kazao je muftija Ćeman, naglašavajući da je trud krunisan kupovinom vakufa, sjedišta Muftijstva u Washington DC-u.

Kopirati
Drag cursor here to close