Spor sa Ukrajinom

Raskol u Ruskoj pravoslavnoj crkvi poprima sve veće razmjere

"Ono što se danas dogodilo je legalizacija raskola", ocijenio je Volkov i zaključio da je "Carigradska patrijaršija prešla crvenu liniju".
Kultura / Vjera | 12. 10. 2018. u 08:35 Bljesak.info
Kopirati

Ruska pravoslavna crkva je "katastrofom i raskolom" nazvala povijesnu odluku Carigradske patrijaršije da prizna nezavisnost ukrajinske crkve od Moskve.  

"Carigradska patrijaršija je danas donijela katastrofalnu odluku, u prvom redu za sebe i općenito za cijeli pravoslavni svijet", rekao je  u četvrtak glasnogovornik ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov, prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.  

"Ono što se danas dogodilo je legalizacija raskola",  ocijenio je Volkov i zaključio da je "Carigradska patrijaršija prešla crvenu liniju".

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska Pravoslavna crkva će prekinuti euharistijske odnose s Ekumenskom patrijaršijom zbog odluke o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je Volkov kako navodi agencija Interfax, a prenosi agencija Reuters.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom carigradske patrijaršije i pozdravio kraj "imperijalističkih iluzija i šovinističkih fantazija" Moskve.

"Donesena je odluka o dodjeli autokefalnosti Ukrajini", rekao je Porošenko u izravnom obraćanju na ukrajinskoj televiziji. "To je nova potvrda neovisnosti Ukrajine. "To je pobjeda dobra nad zlim, svjetlosti nad tamom", zaključio je ukrajinski predsjednik.

Autokefalnost Ukrajinske crkve

Carigradska patrijaršija je u četvrtak nakon dvodnevne svete sinode u Istanbulu priznala nezavisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini, a ta bi odluka mogla razbjesniti Moskvu.

U priopćenju objavljenom nakon sinode Patrijaršija je objavila obnovu već donesene odluke prema kojoj je Ekumenska patrijaršija proglasila autokefalnost Ukrajinske crkve. 

Sveta sinoda je također odlučila vratiti na hijararhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila.

Nakon nezavisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Kopirati