Jeruzalem

Radnici u zaštitnim odijelima skupljaju molitve iz 'Božijeg sandučića'

Rabin Zida plača, Shmuel Rabinowitz, koji vodi brigu o tim molitvama i pazi da uvijek bude mjesta za još, izmolio je molitvu za spas ''od tog neugodnog virusa koji je napao svijet''
Kultura / Vjera | 31. 03. 2020. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP  / Radnici u zaštitnim odijelima skupljaju molitve iz 

Dva puta godišnje, timovi za čišćenje s dugim štapovima vade desetke tisuća pisanih molitvi koje posjetitelji tradicionalno ostavljaju u pukotinama Zida plača u Jeruzalemu.

U utorak je ponovno na red došlo to proljetno čišćenje. Ali ovaj put, provedeno je uz pojačane mjere opreza zbog pandemije koronavirusa.

Radnici u zaštitnim odijelima i plinskim maskama poprskali su staro kamenje zida dezinficijensom, dok su drugi noseći rukavice štapovima vadili papirnate poruke ostavljene u tom ''Božjem sandučiću''.

Policija je udaljila jednog nadobudnog vjernika koji je prišao zidu i poljubio ga, dan nakon što je Izrael postrožio ograničenja za molitve u javnosti, prenosi Hina.

Rabin Zida plača, Shmuel Rabinowitz, koji vodi brigu o tim molitvama i pazi da uvijek bude mjesta za još, izmolio je molitvu za spas ''od tog neugodnog virusa koji je napao svijet''.

Papiri s molitvama stavljeni su u vreće za ritualni pokop na Maslinskoj gori.

Nedaleko od Zida plača, dezinficirana je i džamija Al-Aqsa.

Zid plača ostatak je kompleksa Drugog hrama koji je uništen 70. godine nove ere. Iznad njega nalazi se Brdo hrama, navodi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close