Zajednička molitva

Puljić i Hrizostom osudili progone migranata

Mitripolit Hrizostom je istaknuo kako su kršćani pozvani svjedočiti da u svijetu ima mjesta za dobro, za ljubav i za malog čovjeka te da su pozvani nadvladavati međusobne podjele u skladu s Isusovom molitvom „da svi budu jedno".
Kultura / Vjera | 26. 01. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i mitropolit dabrobosanski Hrizostom u Sarajevu su zajednički moliii za jedinstvo kršćana a Puljić pri tom je podsjetio da su kršćani izloženi progonima i vjerskoj mržnji zbog koje je samo u 2019. godini ubijeno njih gotovo tri tisuće.

Kako prenosi Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) zajedničku molitvu u sarajevskoj Sabornoj crkvi je predvodio mitrpoli Hrizostom a propovijedao je kardinal Puljić kazavši pri tom kako ova molitva nije čin prozelitizma nego dio nastojanja kršćanskih crkvi za izgradnju javnog mnijenja utemeljenog na načelima koja štite čovjeka i omogućuju da se on ostvari u svom dostojanstvu djeteta Božjeg.

"U ovom vremenu svjedoci smo zabrinutosti brojkama o progonu kršćana kao i nijeme javnosti koja je oguglala na te strahote. Službene statistike govore o 260 milijuna kršćana progonjenih zbog vjere. U 50 zemalja svijeta svaki osmi kršćanin doživi visoku razinu progona. U prošloj godini je ubijeno 2983 kršćanina zbog vjere. Više od 9400 crkava i drugih vjerskih objekata je napadnuto, srušeno ili zatvoreno. Otmice su postale česta pojava, kao i trgovina ljudima i seksualna zlostavljanja“, kazao je karidnal Puljić dodajući da te brojke govore o "modernom brodolomu putovanja čovječanstva".

 

Takvo stanje netrpeljivosti i razdora u mnogome je nalik onome iz prvih stoljeća kršćanstva, dodao je vrhbosanski nadbiskup podsjećajući na sudbinu kakvu danas prolaze migranti koji se u raznim dijelovima svijeta suočavajući se s opasnim putovanjima, kopnom i morem, u bijegu od prirodnih katastrofa, ratova i siromaštva uslijed utjecaja ne samo prirodnih već i političkih, gospodarskih i ljudskih sila ravnodušnosti, vidljivih u djelima onih koji očajnim osobama prodaju mjesta u čamcima nesigurnima za plovidbu, potom u stavu onih koji ne žele slati brodove za spašavanje ili koji odbijaju brodove s migrantima.

"Slavlje otajstava vjere – sakramenata, hrani našu vjeru da budemo hrabri te se ne damo zasjeniti niti od populizma niti od relativizma, koji se u zadnje vrijeme u javnosti sve agresivnije nameću“, kazao je kardinal Puljić.

I mitripolit Hrizostom je istaknuo kako su kršćani pozvani svjedočiti da u svijetu ima mjesta za dobro, za ljubav i za malog čovjeka te da su pozvani nadvladavati međusobne podjele u skladu s Isusovom molitvom „da svi budu jedno".

"Ne znam kada će to biti, ali nužno je da to tražimo u ime Kristovo, da izliječimo svoje rane, procjepe i rascjepe da sjedinimo Crkvu Božju“, kazao je mitropolit dabrobosanski, prenijela je Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close