Ustani...

Proslavljen 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je Ustani. Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio (Dj 26,16).
Kultura / Vjera | 29. 05. 2021. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jubilarni 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije dostojanstveno i skromnije nego što priliči proslavljen je, 29. svibnja, u župi Komušina i na brdu Kondžilo, prenosi portal Nedjelja.ba.

Kao i prethodnih godina organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i župa Uznesenja BDM u Komušini. Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je Ustani. Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio (Dj 26,16).

Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u ovom marijanskom svetištu započelo je dan ranije, u petak 28. svibnja, misom uočnicom te emisijom i prigodnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u večernjim satima u izravnom prijenosu u organizaciji Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN), to jest Katoličkog tjednika.

Poštivanje epidemioloških mjera

U subotu 29. svibnja su, skromnije nego prethodnih godina, bez organiziranih dolazaka mladih, od ranih jutarnjih sati pristizali hodočasnici u osobnom aranžmanu koji su se, prema višegodišnjoj tradiciji, najprije okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je bila prigoda za ispovijed.

U odnosu na ranije godine, program proslave jubilarnog Dana mladih VN-a započeo je nešto ranije molitvom pred slikom Gospe Kondžilske i procesijom na brdo Kondžilo. S vjernicima kod vanjske kapelice molio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Potom je krenula procesija brdo Kondžilo, udaljeno nekoliko kilometara. Cijelim putem pjevane su marijanske pjesme i moljena krunica.

Povijesne crtice

Dolaskom na uzvišenje, na kojem se nalazi nova kapelica i moderni vanjski oltar, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup koadjutor mons. Vukšić. Koncelebrirali su, između ostalih, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, župnik u Komušini i čuvar Gospina svetišta preč. Boris Salapić te ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić te još desetak svećenika.

Okupljenima se na početku obratio i poželio dobrodošlicu čuvar svetišta preč. Salapić koji je pozdravio vrhbosanske nadbiskupe, svećenike, redovnike i redovnice, djelatnike NCM-a, ostale vjernike te sve one koji misu prate na portalu Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije nedjelja.ba, Radija Posavine te Radija Marije BiH. Potom je progovorio o povijesti susreta mladih u Komušini koji je započeo 16. svibnja 1971., kao priprema za Međunarodni marijanski kongres koji se iste godine održao u Mariji Bistrici. Spomenuo je i župnike koji su sljedećih godina i desetljeća organizirali susrete mladih: preč. Zvonimira Petrovića, dr. Pere Pranjića, vlč. Žarka Vujice te mons. Ante Meštrovića. Spomenuo je i nadbiskup mons. Marka Jozinovića koji je odlučio da se u Komušini slavi svake godine u svibnju slavi Dan mladih. Progovorio je i o ratnim te izbjegličkim godinama, molitvi mladih na grobovima branitelja Komušine 1996. u Novom Šeheru te povratku slavlja na Kondžilo.

Mons. Vukšić je na početku mise pozdravio nazočne i napomenuo da se ona prikazuje u čast Marije Majke Nade. „Ljudima ovoga svijeta često mnogo nedostaje, ali najljepša vrednota koja može postojati je nada“, rekao je nadbiskup koadjutor napominjući kako se nada „istiskuje“ iz ljudskih života te planski ili spletom različitih događaja nada često umire u srcima. Potom je zamolio Mariju da svima koji posrću u napasti da izgube nadu izmoli milost kako bi uvijek mogli uspravno ići za Isusom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close