U blizini Mrtvog mora

Pronađeni fragmenti Biblije iz 132. godine

Otkriće dolazi 60 godina nakon što su svici iz Kumrana pronađeni u pećinama na sjevernom kraju Mrtvog mora i smatraju se najstarijim poznatim fragmentima Biblije
Kultura / Vjera | 16. 03. 2021. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fragmenti drevnog biblijskog svitka otkriveni su u pećini u blizini Mrtvog mora u Izraelu, što je prvo takvo otkriće u posljednjih nekoliko desetljeća, priopćila je danas Izraelska uprava za starine.

Otkriće dolazi 60 godina nakon što su svici iz Kumrana pronađeni u pećinama na sjevernom kraju Mrtvog mora i smatraju se najstarijim poznatim fragmentima Biblije, prenosi Srna.

Dalja iskopavanja u pećinama započeta su 2017. godine kako bi ih zaštitila od pljačke koja se može dogoditi u judejskoj pustinji, priopćila je Uprava.

Novo otkriće uključuje desetine fragmenata biblijskog svitka, mumificirani kostur djeteta star 6.000 godina, kovanice, vrhove strelica, odjeću, sandale, češljeve, kao i korpu, za koju se navodi da je stara oko 10.500 godina, vjerojatno, najstarija ikad pronađena, navodi se u priopćenju.

"Ova otkrića nisu važna samo za naše kulturno nasljeđe, već i za cijeli svijet", rekao je šef Ministarstva za Jeruzalem i nasljedstvo Avi Koen, prenijela je agencija DPA.

Fragmenti su napisani na grčkom jeziku i datiraju iz perioda Simona bar Kohbe, rekli su istraživači.

Židovska pobuna pod vodstvom Bar Kohbe izbila je 132. godine nove ere i ugušena je oko tri godine kasnije.

U svicima se nalaze odlomci iz Knjige 12 malih proroka, uključujući knjige proroka Nauma i Zaharije.

Kopirati
Drag cursor here to close