Mostar

Promovirana knjiga Seida ef. Smajkića "Mostarsko muftijstvo 1992.-2012."

Kultura / Vjera | 28. 12. 2015. u 19:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mostarsko muftijstvo 1992.- 2012.g. - Uloga i značaj Islamske zajednice u odbrani Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine" naziv je knjige mostarskog muftije u mirovini Seida ef. Smajkića koja je, u organizaciji Muftijstva mostarskog i Izdavačke kuće Rijaseta Islamske zajednice u BiH "El-Kalem", promovirana večeras u Mostaru.

Osim autora, u promociji knjige sudjelovali su urednik knjige Mustafa Prljača, dr. Ibrahim Kajan, te mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Knjiga je podijeljena u tri tematska bloka. Prvi dio nosi naslov "Historijski kontinuitet mostarskog muftijstva". U njemu se, između ostalog, opisuje vrijeme pred sami rat, prvi znaci agresije – pometnja, bitka za Mostar, tenzije između Armije BiH i HVO-a, samoorganiziranje Bošnjaka, prognanici i izbjeglice, deblokada Mostara, obnova vjerskog života, izgradnja vjerskih objekata, razmjere stradanja i drugo.

U Drugom dijelu govori se o stradanju Bošnjaka u Hercegovini, njihove imovine i infrastrukture Islamske zajednice, o ponovnom uspravljanju bošnjačkog naroda, organizovanju, te izgradnji porušenih objekata.

U trećem dijelu dati su prilozi koji sadrže imena članova izvršnih odbora medžlisa na području Muftijstva, imena zatočenih i ubijenih imama, intervjue i govore mostarskog muftije, njegova pisma koja je slao drugima, te privatna pisma koja je primao od drugih.

Foto: Fena

Autor knjige Seid ef. Smajkić, kazao je kako knjiga svjedoči o najburnijem periodu u postojanju Muftijstva te da mu je želja bila da kao svjedok vremena, kao akter mnogih zbivanja iz tog perioda, od 1992. godine pa do danas, posvjedoči o najdelikatnijim zbivanjima, agresijama na grad Mostar i BiH, o izbjegličkoj populaciji, o stradanju i odbrani Mostara i šire regije, o osvajačkim konceptima i drugo.

Govoreći o značaju knjige, mostarski muftija Salem ef. Dedović kazao je u izjavi za novinare kako je riječ o izuzetno važnom historiografskom, dokumentarnom štivu koje govori o aktivnostima i djelovanju Islamske zajednice (IZ) u periodu od dvije decenije, vrlo burne i teške decenije djelovanja IZ.

''Važno je što smo dobili štivo koje predstavlja Islamsku zajednicu, Muftijstvo mostarsko, jedno specifično muftijstvo razuđeno na golemom geografskom prostoru, štivo koje govori o jednoj važnoj etapi obnove vakufa, obnove infrastrukture, obrazovnog, odgojnog i kuturnog života... Stoga je pojava ovog štiva u ovom trenutku izuzetno vrijedna'' naglasio je Dedović dodavši kako je ova knjiga vrijedno svjedočanstvo koje će ostati trajno zapisano.

''To je jedna otvorena knjiga koja će se dopunjavati vremenom'' zaključio je muftija Dedović.

Urednik knjige Mustafa Prljača naglasio je kako vjeruje da će ova knjiga imati dalekosežne pozitivne posljedice.

''Ova knjiga odiše pozitivizmom, ne poziva na mržnju, ne poziva na osvetu, ali konstatira činjenice i želi da ukaže na moguće pravce djelovanja na zbližavanju naših naroda. Ovo je jedna od onih knjiga koje se rijetko pojave ali dugo traju nakon svoga pojavljivanja'' zaključio je Prljača.

Foto: Fena

Kopirati
Drag cursor here to close