Mostar

Predstavljena knjiga 'Muhaddise - učenjakinje u islamu'

Knjiga je predstavljena u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Mostar, Odjel za brak i porodicu u okviru manifestacije 'Dani porodične vrijednosti'
Kultura / Vjera | 26. 02. 2020. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige 'Muhaddise - učenjakinje u islamu' autora Mohammada Akrama Nadwija, a u prijevodu Naide Hota - Muminović i Nermine Baljević predstavljena je u srijedu u Studentskom hotelu 'Mostar'.

Knjiga je predstavljena u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Mostar, Odjel za brak i porodicu u okviru manifestacije 'Dani porodičnih vrijednosti'.

Knjiga predstavlja uvod njegovog velikog biografskog rječnika o ženama muhadisama koje su se bavile hadisom tijekom 15 stoljeća islamske povijesti. Rezultat njegovog desetogodišnjeg rada je upravo ovaj rječnik gdje je sabrao više od 8000 žena imenom i prezimenom i čije je biografije našao i uvrstio u rječnik.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena knjiga

''Sama činjenica da su u islamskoj povijesti postojale žene kroz sva stoljeća koje su se bavile temeljnom znanosti islama - hadisom. Zadivljujuća je činjenica da su se te žene tako autoritativno bavile tako zahtjevnom materijom, kao što je prenošenje hadisa, tumačenje hadisa i kritika hadiskog sadržaja'', kazala je Nermina Baljevic jedna od prevoditeljica knjige.

O knjizi su ujedno govorili hfz- Lejla Boškailo, i mr. Dino ef. Maksumić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close