Radost Uskrsa

Pred crkvom sv. Mateja u Mostaru postavljena velika uskrsna pisanica

Akademski slikar se skromno nada kako je uspio dočarati radost Uskrsa.
Kultura / Vjera | 03. 04. 2021. u 11:55 Bljesak.info
Pred crkvom sv. Mateja postavljena uskrsna pisanica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, ispred crkve sv. Mateja u Mostaru u subotu je postavljena velika uskrsna pisanica koju je oslikao akademski slikar Dario Pehar.

Pisanica je napravljena od čelične konstrukcije, stiropora i ljepila, a izradili su je učenici Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru u suradnji s akademskim kiparom prof. Ilijom Kegeljom.

Za njezinu izradu i oslikavanje trebalo je mjesec i pol dana.

Foto: Fena

''Na pisanici su naslikani motivi uskrslog Isusa i svetog Mateja. Motivi su urađeni poprilično na crtački način, u likovnom smislu linearno. Njih sam uklopio u apstraktni ekspresionizam s tzv. drippingom, slikarskom tehnikom prskanja boje slikarskom četkom'', pojasnio je prof. slikarstva Dario Pehar.

Foto: Fena

Akademski slikar se skromno nada kako je uspio dočarati radost Uskrsa.

''S obzirom na to da pisanica predstavlja novi život, prigodan je simbol povodom Uskrsa. Nadam se da sam uspio dočarati najznačajniji događaj za kršćane, a veselim bojama prikazati radost Uskrsa'', dodao je Pehar.

Foto: Fena

Ideju za pisanicu dobili su mladi župe sv. Mateja u razgovoru s don Matom Peharom, župnim vikarem te župe.

Foto: Fena

''Ideja je potakla iz razgovora s mladima iz župe s kojim sam uređivao dvorište za advent. Razgovarali smo kako da obilježimo uskrsno vrijeme i dosjetili se pisanice'', ispričao je kratko don Mate.

Foto: Fena
Kopirati
Drag cursor here to close