Catholic News Agency

Poruka biskupa iz Europe: Nepostojeće pravo na pobačaj

Biskupi su kritizirali tekst koji je usvojio Europski parlament u kojem se navodi da je pobačaj „temeljna zdravstvena usluga“ te da prigovor savjesti treba redefinirati kao „uskraćivanje medicinske skrbi“.
Kultura / Vjera | 27. 06. 2021. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Nakon što je Europski parlament u četvrtak 24. lipnja usvojio rezoluciju na temelju takozvanog „Matićevog izvješća“, Catholic News Agency prenijela je reakcije nekoliko europskih biskupa.

Biskupi su kritizirali tekst koji je usvojio Europski parlament u kojem se navodi da je pobačaj ''temeljna zdravstvena usluga“ te da prigovor savjesti treba redefinirati kao „uskraćivanje medicinske skrbi''.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije poznanski biskup Stanisław Gądecki je ustvrdio da je glasovanje signaliziralo da Europska unija prihvaća „kulturu smrti i isključivanja“.

''Duboko sam ožalošćen zbog rezolucije EP-a koja poziva na mogućnost ubijanja nerođene djece'', napisao je na svom Twitter profilu. „Kultura života koju su zamislili utemeljitelji EU-a preokrenuta je u kulturu smrti i isključivanja, s ideologijom ispred razuma“, upozorio je.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije nadbiskup Salzburga Franz Lackner rekao je da je glasovanje bilo za „najveće žaljenje“. ''Klasificirati pobačaj kao zdravstvenu mjeru i ljudsko pravo je ponižavanje nerođenog djeteta i etički je neodrživo'', poručio je.

Biskup Elphina Kevin Doran primijetio je da je svaki irski član EP-a glasovao za izvještaj. Napisao je da vrlo ''razočaravajuće vidjeti [da su] svi irski eurozastupnici danas glasovali protiv prava na slobodu savjesti koje je priznato u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, i u korist nepostojećeg ljudskog prava na pobačaj. Bog blagoslovio naše zdravstvene djelatnike'', objavila je CNA, prenosi IKA.

Kopirati
Drag cursor here to close