Beograd

Porfirije za Jasenovac kao mjesto 'skromne molitve' a ne licitiranja žrtvama

Jasenovac nije prostor "u kojem se bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, već prostor u kojem kao Crkva pokušavamo skromno i dostojansveno napraviti mjesto molitve", istaknuo je Porfirije.
Kultura / Vjera | 24. 02. 2021. u 20:11 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski patrijarh Porfirije izjavio je u srijedu da bivši ustaški logor Jasenovac u kojem su u Drugom svjetskom ratu masovno stradali Srbi treba biti mjesto "skromne i dostojanstvene molitve", a ne mjesto licitiranja žrtvama i razlog za mržnju Srba prema Hrvatima.

U Srbiji je u subotu premijerno prikazan film "Dara iz Jasenovca" koji je u tamošnjoj javnosti izazvao emotivne reakcije, a u Hrvatskoj i u svijetu negativne kritike da se radi o nacionalističkoj propagandi službenog Beograda.

Film je bio kandidat Srbije za Oskara u kategoriji za najbolji strani film izvan engleskog govornog područja, ali nije ušao u užu konkurenciju.

Porfirije je rekao da ne može govoriti sa stajališta umjetničkih argumenata i kriterija, ali smatra važnim što je srpska kinematografija "progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prikriveno maglom zaborava i što se skrivalo".

"Važno je da se izađe iz zaborava, ali i da to u isto vrijeme ne bude povod za zlopamćenje i da svako zaviri u svoje srce i zavapi ka Gospodu da se nigdje ništa slično nikada ne dogodi", istaknuo je patrijarh nakon susreta s predjednikom Aleksandrom Vučićem.

Jasenovac nije prostor "u kojem se bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, već prostor u kojem kao Crkva pokušavamo skromno i dostojansveno napraviti mjesto molitve", istaknuo je Porfirije.

Vučić, koji je osobno tražio da država sufinancira film, u nedjelju je rekao da se radi o vrlo važnom filmu za srpski narod.

"Konačno se netko sjetio da napravi film o mjestu najvećeg stradanja našeg naroda ikada. Ne postoji nijedno veće stratište srpskog naroda od logora Jasenovac", kazao je Vučić.

Hrvatska i srpska historiografija ne slažu se oko toga koliko je Srba stradalo u Jasenovcu, pa broj seže od nekoliko desetaka tisuća do nekoliko stotina tisuća. Osim Srba, u logoru su ubijani Židovi i Romi te Hrvati koji se nisu slagali s tadašnjim profašističkim režimom u Hrvatskoj.

Porfirije, bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski prošloga je tjedna izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close