mir, svjetlo i snaga

Počinje blagoslov kuća - Koja su prava vjernika?

Kultura / Vjera | 29. 12. 2015. u 13:05 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon blagdana Božića u našim se krajevima obavlja pohod i blagoslov obitelji koje to žele. Župnici prema rasporedu obilaze vjernike svoje župe i mole zajedno s njima za mir, svjetlo i snagu u kršćanskom življenju.

Duh zajedništva

Ti kratki susreti trebaju se odvijati u duhu zajedništva i ohrabrenja u vjeri te su prilika da se voditelji župa bolje upoznaju s konkretnom životnom situacijom svojih vjernika i njihovim obiteljima, s radostima i nadama, ali i žalostima i tjeskobama koje proživljavaju.

''S blagoslovom se svaki trenutak našega života pretvara u blagdan, u pjesmu na čast Svevišnjemu. Neka i ovaj blagoslov bude nama poticaj da mi budemo jedni drugima izvor pravoga Božjeg blagoslova: mira, sreće, ljubavi, opraštanja. Od svega je najvažnije, ako je ikako moguće, da članovi obitelji budu u što većem broju i da zajednički obnove svoju vjeru u utjelovljenog Sina Božjega – Isusa Krista'', stoji na stranici župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista iz Mostara.

Jedina primanja - prilozi vjernika

Blagoslov obitelji je jedinstvena prilika da vjernici izvrše vjerničku obvezu doprinosa za svoju crkvenu zajednicu, a prilikom blagoslova pojedini su vjernici izdašniji u plaćanju, pojedini malo manje. Pravilo o darivanju je jasno – svatko doprinosi onoliko koliko može.

Svatko doprinosi onoliko koliko može i želi.

''Darivanje svećenika prigodom blagoslova nije obvezno, ali s obzirom da su svećenicima u BiH jedina primanja prilozi od vjernika, uobičajeno je već odavno da vjernici daju svoj godišnji prilog, tzv. redovinu. U nekim župama vjernici takve priloge daju u župnim uredima, a u drugima prilikom blagoslova kuća. Ne postoji propisani iznos, nego obitelji prema svojim mogućnostima odlučuju koliko žele dati'', doznaje Bljesak.info.

Na stranicama Župe sv. Ivana mole vjernike da priloge ne daju svećenicima prilikom blagoslova.

Sve što trebate znati o blagoslovima možete saznati u vašim župama.

''Molimo vjernike da ne daju priloge svećenicima prilikom blagoslova kako se ne bi dovodili u neugodnu situaciju, i mi i vi, nego ako želite ispuniti petu crkvenu zapovijed (Doprinosite za crkvene potrebe) imate mogućnost dolaskom u župni ured u uredovno vrijeme'', navedeno je na stranicama župe sv. Ivana, no darivanje ovisi od župe do župe.

Papa Franjo je već ranije kritizirao davanje novca svećenicima, te je rekao kako nije nužno crkvi davati novac.

Svi oni koji žele da ih svećenik pohodi mogu uzeti prijavnicu za blagoslov te je popuniti i dostaviti u župni ured.
Kopirati
Drag cursor here to close