Sabor IZBiH

Izbor tri kandidata za novog reisu-l-ulemu

U Sarajevu je počela sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj će danas biti poznata tri od trenutna četiri kandidata koji će ući u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme IZBiH.
Kultura / Vjera | 21. 09. 2019. u 11:21 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je počela sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj će danas biti poznata tri od trenutna četiri kandidata koji će ući u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme IZBiH. Izbori za reisu-l-ulemu trebali bi biti održani polovinom idućeg mjeseca.

Tajnica Sabora IZBiH Faruk Hašimović je u izjavi kazao kako je Sabor na sjednici održanoj 24. kolovoza, u skladu sa Ustavom i normativnim aktima IZBiH, imenovao Komisiju za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu.

Nakon razmatranja kompletne dostavljene dokumentacije, Komisija za provođenje izbora je utvrdila da četiri kandidature za koje je dostavljena potpuna dokumentacija i koji ispunjavaju uvjete za reisu-l-ulemu propisane Ustavom i normativnim aktima Islamske zajednice proslijedi Saboru IZ radi utvrđivanja liste kandidata za reisu-l-ulemu, a riječ je sljedećim kandidatima: Husein ef. Kavazović, Husejin ef. Smajić, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

"Utvrđivanje kandidatske liste za izbor reisu-l-uleme je primarna točka sjednice. Imamo tekuća pitanja i redovne točke, ali kandidatska lista je glavna tema", kazao je Hašimović.

Podsjetio je kako Sabor danas treba da utvrdi kandidatsku listu od najmanje dva, a najviše tri kandidata, nakon čega predsjednik Sabora zakazuje sjednicu izbornog tijela.

Na pitanje novinara AA kada će službeno biti poznat datum održavanja izbora za reisu-l-ulemu, Hašimović ističe kako će i to biti potvrđeno na ovoj sjednici. Kako je istakao, izbori za reisu-l-ulemu će najvjerovatnije biti održani polovinom listopada ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close