Rekonstrukcija

'Srbi Duvna' obnavljaju hram Svetog Nikole

Prema nalazu inženjera, crkva je u iznimno lošem stanju te postoji mogućnost urušavanja stropa i zidova, zbog čega bi naknadno saniranje eventualne štete bilo znatno skuplje i teže.
Kultura / Vjera | 05. 11. 2018. u 11:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Rekonstrukcija hrama Svetog Nikole u Tomislavgradu

U organizaciji Udruge građana "Srbi Duvna" iz Beograda, te u suradnji s Duvanjskom parohijom Srpske pravoslavne crkve, počeli su radovi na rekonstrukciji hrama Svetog Nikole u Tomislavgradu. 

Predsjednik Skupštine Udruge "Srbi Duvna" Milan Karan kazao je kako će rekonstrukcijom biti obuhvaćeno saniranje krova i fasade na crkvi, što su preporučili inženjeri Dragomir Brnjoš i Čedomir Mavrak iz Mostara. 

Prema nalazu inženjera, crkva je u iznimno lošem stanju te postoji mogućnost urušavanja stropa i zidova, zbog čega bi naknadno saniranje eventualne štete bilo znatno skuplje i teže. 

Karan navodi kako je rekonstrukcija krova i fasade neminovna, ako se želi sačuvati ovaj značajni vjerski objekt koji je svjedok življenja Srba i pravoslavlja na prostoru Tomislavgrada, a koji su se uslijed ratnih djelovanja rasuli po cijelom svijetu. 

Ukupna vrijednost radova na crkvi je 39.950 maraka, a izvođač radova je tvrtka Nevistić Commerce. 

''S izvođačem nisu ugovoreni svi radovi, jer dogovaramo samo radove za koje imamo prikupljena sredstva. Rokovi za završetak obnove ovisit će od naših financijskih mogućnosti'', za Fenu je kazao Karan. 

Sredstva za prvu fazu rekonstrukcije, oko 12.000 eura, uglavnom su osigurana iz donacija fizičkih i pravnih osoba, odnosno duvanjskih Srba. 

''Zahtjev za donaciju poslali smo Općini Tomislavgrad i Vladi Hercegbosanske županije te smo od predstavnika Općine dobili usmeni odgovor da su sredstva iz općinskog proračuna za 2018. godinu već realizirana te da će o našem zahtjevu odlučivati u okviru proračuna za sljedeću godinu. Što se tiče Vlade Hercegbosanske županije, od njih nismo dobili nikakvu informaciju'',  istaknuo je Karan. 

Inače, taj vjerski objekt postao je mjestom okupljanja duvanjskih Srba na liturgiji proslave slave hrama Svetoga Nikolaja Čudotvorca, koja se svake godine obilježava u mjesecu svibnju ili lipnju u Tomislavgradu. 

Crkva je izgrađena prije 155 godina i ima povijesni značaj.

Kopirati
Drag cursor here to close