Jaslice Udruge Down sindrom

Mostar: Biskup Palić blagoslovio najposebnije jaslice na svijetu

Nakon što se biskup Palić upoznao s radom udruge Down sinrom uslijedio je blagoslov božićnih jaslica na Trgu.
Kultura / Vjera | 11. 12. 2020. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posjetu Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače danas je došao mons. Petar Palić, biskup mostarsko – duvanjski.

Povod posjeta bio je blagoslov božićnih jaslica, koje su plod radionica koje je u suradnji s Udrugom za Down sindrom Mostar vodio akademski kipar Dalibor Nikolić, voditelj galerije Kraljice Katarine.

Biskupa je dočekao ravnatelj Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović, te je nakon gostovanja u programu radija Mostarska panorama posjetio galerijske prostore Kosače, gdje se susreo s Igorom Ledićem, predsjednikom udruge za Down sindrom Mostar i djecom koja sudjelovala na radionici.

  / Biskup s djecom i mladima iz Udruge Down Sindrom

Nakon što se upoznao s radom udruge uslijedio je  blagoslov božićnih jaslica na Trgu.

Podsjetimo, Mostar je ove zime jedan od rijetkih gradova u svijetu koji je posao izrade centralnih gradskih jaslica prepustio udruzi za Down sindrom.

Vrijedni polaznici likovnih radionica sami su lijepili i rezali likove Gospe, Josipa, Isusa, pastira, kraljeva...

  / Biskup s djecom i mladima iz Udruge Down Sindrom

Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom iz Mostara kaže kako je do ideje došlo spontano, u razgovoru s umjetnikom Daliborom Nikolićem koji inače vodi radionice u Udruzi.

''Udruga za Down sindrom Mostar organizira događaj 'U susret Božiću', kulturnu manifestaciju kojom želimo pokazati da djeca i mladi sa sindromom Down mogu itekako obogatiti kulturni sadržaj u našem gradu. U sklopu kulturne manifestacije bit će organizirana i izrada jaslica za Grad Mostar, te izložba radova likovne radionice djece i mladih sa sindromom Down, humanitarna izložba djela nastalih u Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Sama izložba imat će prodajni karakter dok će sredstva prikupljena tijekom trajanja izložbe biti usmjerena na nastavak terapija rane intervencije, logopedskih i edukacijsko-rehabilitacijskih terapija za djecu i mlade sa sindromom Down koje naša Udruga uspijeva organizirati u kontinuitetu već četiri godine'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Ledić. Svoju ideju su kaže, prezentirali Gradu Mostaru, koji je jako brzo poslao pozitivan odgovor.

''Oni smatraju da je izgradnja jaslica dobra ideja za uključivanje osoba sa sindromom Down u sve sfere društva i mi smo odmah krenuli u izradu jaslica kroz radionice'', rekao je Ledić dodajući kako su radionice financirane i od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta, koje je prepoznao značaj projekta i inkluziju ove djece u sve sfere društva. Naveo je kako se nadaju da će na kraju pokušati organizirati i žive jaslice s djecom i mladima sa sindromom Down.

Foto: Bljesak.info / Najposebnije jaslice na svijetu postavljene u Mostaru


Akademski kipar Nikolić ranije nam je pojansio da je zamišljeno je jaslice budu jedan konglomerat izraza, u smislu slika koje koristimo, već postojećih, ali im se daje drugačije i novo značenje, odnosno pridodanu vrijednost.

''Radili smo dosta na pripremi, jer smo iz knjiga pogotovo renesansnih i s interneta tražili slike koje odgovaraju tematici koju mi hoćemo raditi, ali smo odlučili da će svaka figura biti s druge slike. Tako da ovdje imate primjer renesansnog umjetnika koji ima prikazanu Gospu, drugi dio slike je Isus s druge fotografe, tako da smo ispoštovali autorska prava, jer ako je samo jedan segment slike ako je edukacijski i ima pridodanu vrijednost i nije komercijalne svrhe, u tom smislu može se slobodnije pristupiti jednoj vrsti uporabe, tog što može podlijegati autorskim pravima. U startu smo imali stotinjak fotografija koje smo isprintali u istoj dimenziji da bi u formi i u prostoru djelovale kao prizor'', rekao je Nikolić.

Pojašnjavajući cjelokupni proces, Nikolić je rekao kako je predviđeno da svaki od polaznika uradi jednu konstalaciju figura (Josip, Marija, Isus, pastir, tri kralja, zvijezda, anđeo...), te da se od svakog polaznika, uzme po jedna ili dvije figure te da se stvori jedan konglomerat razlika.

Kopirati
Drag cursor here to close