Polog

Petar Filipović i Domagoj Markić zaređeni za đakone

U Pologu su za đakona zaređeni Petar Filipović i Domagoj Markić.
Kultura / Vjera | 29. 10. 2018. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 44 godine i 4 mjeseca više bilo je i prvo i posljednje ređenje u župnoj crkvi u Pologu kod Mostara.  Zaređeno je sedam đakona za svećenike, 29. lipnja 1974. Trojica su već pokojna: don Stanko Puljić (1949.-1984.), don Ljubo Majić (1948.-2001.) i don Boško Obradović (1949.-2006.). Četvorica su među živima: don Đuro Bender, don Ivica Komadina, don Mato Puljić i don Ivan Zovko, mještanin. Redio ih je biskup Petar Čule (1898.-1985.).

Prošlo je toliko godina da se u istoj pološkoj crkvi Male Gospe podijeli sv. Red ovaj put đakonata dvojici kandidata Mostarsko-duvanjske biskupije: Petru Filipoviću i Domagoju Markiću, mještaninu, u subotu, 27. listopada 2018. u 11.00 sati.

U početku sv. Mise župnik don Pero Marić pozdravio je sve nazočne: biskupa Ratka Perića, svećenike kojih je u koncelebraciji bilo 34, đakona iz Zagreba, časne sestre, vjernike, rodbinu ređenikâ i same ređenike.

Biskup je uputio pozdrav župniku i dvojici kandidata koji imaju toliko toga zajedničkoga:

Obojica rođena u Mostaru 1994. godine i uzrasla više od 190 cm.

Obojica pohađala Srednju Elektrotehničku školu u Mostaru: 2009.-2013.

Obojica se javila istoga ljeta u bogosloviju, 2013.

Obojica završila dvogodišnji filozofski tečaj u Sarajevu: 2013.-2015.

Obojica diplomirala iz teologije: Petar u Zagrebu, Domagoj u Rimu, 2018.

Obojica obavila petodnevne duhovne vježbe u rujnu 2018. u vidu đakonata.

Obojica pohađaju đakonska predavanja u Zagrebu, a pastoralnu godinu u Mostaru, jedan kod Sv. Marka i Sv. Luke, evanđelistâ, a drugi kod Sv. Tome apostola, piše na stranici Mostarsko-duvanjske  biskupije.

I, evo, obojica zaređena istoga dana u Pologu. Evanđelje je pročitao đakon Marko Čolić, Domagojev kolega sa studija, a pjevao je župni zbor Pologa pod vodstvom prof. Lucije Zovko. 

Don Ivan Štironja, povjerenik za zvanja, prozvao je kandidate i pročitao njihove kratke životopise. Asistirali su bogoslovi, ceremonije vodio tajnik, litanije pjevao don Ivan Marčić iz Sv. Mateja.

Prije polaganja ruku biskup je napomenuo da se tim činom daje sakrament sv. Reda đakonata kako su to učinili i apostoli onoj prvoj sedmorici izabranih za đakone. Razumije se, uz popratnu posvetnu molitvu.

Na svršetku sv. Mise zahvalnost je izrazio Bogu na njegovu daru kao i svim sudionicima slavlja don Željko Majić, generalni vikar. Domjenak za sve nazočne: u župnoj dvorani i pod šatorima u crkvenom dvorištu. 

Kopirati
Drag cursor here to close