Društvene mreže

Patrijarh Porfirije otvorio profil na Instagramu

"Što vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i što vam se šapuće na uši, propovedajte sa krovova!'", citirao je patrijarh Božju riječ naglasivši kako su danas "društveni mediji krov sa kojega svima upućujemo riječ Božju".
Kultura / Vjera | 14. 08. 2021. u 14:46 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Porfirije otvorio je profil na Instagramu i za nekoliko sati dobio više od 14.000 pratitelja, a društvene medije vidi kao "krov s kojega svima upućujemo riječ Božju", navodi u subotu SPC.

Patrijarh Porfirije, donedavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski, ustoličen je za poglavara SPC-a 19. veljače ove godine, kao jedan nod najmlađih arhijereja u povijesti Srpske crkve koju su preuzeli tron.

U pristupnoj je besjedi tada poručio da će se posvetiti uspostavljanju mostova među ljudima, "ništa i nikog unaprijed ne odbacujući zarad zemaljskog običnog ljudskog kriterija", te da će "slijediti duhovnu misiju Crkve da sabire, objedinjuje i spaja, da služi miru i jedinstvu''.

U poruci koju je danas objavila SPC, patrijarh Porfirije naglašava kako je razlog za otvaranje profila na Instagramu ne samo zanimanje vjernika i javnosti za njegov rad, već i činjenica da novine, radio i televizija, ali i portali i internetske stranice po brzini, globalnoj dostupnosti, pa i ekonomičnosti zaostaju za tzv. društvenim medijima, te da on drži kako je "u tom smislu najefikasniji Instagram".

"Što vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i što vam se šapuće na uši, propovedajte sa krovova!'", citirao je patrijarh Božju riječ naglasivši kako su danas "društveni mediji krov sa kojega svima upućujemo riječ Božju".

On je najavio namjeru da vjernicima SPC-a, te svim zainteresiranim diljem regije i svijeta, "kroz riječi o bilo kojoj važnoj aktualnoj temi, i odgovarajućim ilustracijama", prije svega uputi "poruku Evanđelja, spasonosnu riječ Kristovu", što je "temeljna uloga Crkve u svijetu".

"Zajedno sa suradnicima, namjeravam unaprijediti misiju Crkve koristeći sve alate koje nam suvremena tehnologija stavlja na raspolaganje", poručio je poglavar SPC-a.

Patrijarh je dosad na Instagramu objavio četiri fotografije, od kojih je jednu s prijema za vaterpolo reprezentaciju Srbije koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Tokiiju.

Na društvenim mrežama je od ranije popularna i fotografija patrijarha na festivalu Exit, a njemački MDR objavio je nakon Porfirijeva ustoličenja da je on "monah koji je s rock glazbenicima i glumcima razgovarao o umjetnosti i otvarao vrata crkve ovisnicima o drogi i alkoholičarima“.

Pozornost javnosti privukao je u veljači, uputivši sućut obitelji preminulog Đorđa Balaševića s porukom da je "u teškim godinama unosio smisao i vedrinu u svakodnevicu mnogih generacija", te u lipnju čestitkom novom gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću poslije izbora.

Vjerski analitičar Željko Injac drži kako je Instagram prilično „prijemčiv za crkvu" i da otvaranje profila "govori da je patrijarh prije svega mlađi čovjek, da razumije te trendove, da želi što bliže prići narodu i na taj način predstaviti crkvu u novom svjetlu", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close