Vatikan

Papa ukinuo pontifikalnu tajnu: Crkveni će dužnosnici morati surađivati s policijom

Kritičari smatraju da su neki crkveni dužnosnici iskorištavali pravilo "pontifikalne tajne" kako bi izbjegli suradnju s policijom.
Kultura / Vjera | 18. 12. 2019. u 14:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je objavio da se pravilo "pontifikalne tajne" više ne odnosi na seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Crkva je dosad držala slučajeve seksualnog zlostavljanja u tajnosti, pod izgovorom da tako čuva privatnost žrtava i reputaciju optuženih.

Papina odluka znači da žrtve ili oni koji prijavljuju zlostavljanje mogu otvoreno da govore o ovim slučajevima jer im više neće prijetiti isključivanjem iz Katoličke crkve.

Crkveni čelnici su pozvali na ukidanje ovog pravila u veljači na samitu u Vatikanu, javio je BBC.

Oni su naveli da bi ukidanje pravila u ovakvim slučajevima povećalo transparentnost i pomoglo policiji i ostalim pravnim organima u traženju i dobivanju informacija od crkve.

Prema podacima o slučajevima seksualnog zlostavljanja treba se odnositi s "integritetom i povjerenjem", naveo je papa Franjo. On je poručio vatikanskim dužnosnicima da se povinuju civilnim zakonima i pomognu pravosudnim organima u rješavanju ovakvih slučajeva.

Papa je također promijenio vatikansku definiciju dječje pornografije, povećavajući starosnu granicu žrtve sa "14 godina ili mlađe" na "18 godina ili mlađe".

Charles Scicluna, malteški nadbiskup i najistaknutiji vatikanski istražitelj seksualnog zlostavljanja, nazvao je potez "epohalnom odlukom koja uklanja prepreke", izjavivši za Vatican News da se "pitanje transparentnosti sada implementira na najvišem nivou".

Svećenici katoličke crkve se suočavaju s tisućama optužbi za seksualno zlostavljanje, kao i za zataškavanje takvih slučajeva širom svijeta. Papa Franjo je bio pod velikim pritiskom da pronađe adekvatna rješenja za ovu krizu koja potresa Katoličku crkvu posljednjih godina.

"Pontifikalna tajna" je osmišljena da sačuva osjetljive informacije poput komunikacije Vatikana i ostalih crkvenih institucija - na sličan način na koji su zaštićeni diplomatski kanali. Godinama se primjenjivala i na sudske slučajeve, kako bi se sačuvala privatnost žrtava i identitet optuženih.

Kritičari smatraju da su neki crkveni dužnosnici iskorištavali pravilo "pontifikalne tajne" kako bi izbjegli suradnju s policijom.

''Nekada bi se samo pozvali na pontifikalnu tajnu, rekavši kako ne mogu i da nisu ovlašteni da dijele takve informacije s policijom ili žrtvama. Sada je ta smetnja, možemo je tako nazvati, uklonjena i pontifikalna tajna više nije izgovor'', izjavio je nadbiskup Scicluna.

Pontifikalna tajna više ni na koji način ne ograničava žrtve ili one koji su podnijeli tužbu niti ih obavezuje na šutnju u slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close