Theodore McCarrick

Papa prihvatio ostavku kardinala optuženog za seksualno zlostavljanje djeteta

Papa je ''naredio suspenziju obavljanja svake javne funkcije'' i naredio mu je ''život u molitvama i pokajanju dok optužbe protiv njega ne budu razmotrene na regularnom kanonskom suđenju''.
Kultura / Vjera | 28. 07. 2018. u 18:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo objavio je u subotu da je prihvatio ostavku kardinala Theodorea McCarricka, nadbiskupa u Washingtonu koji je optužen za seksualno zlostavljanje djeteta prije više od četiri deseteljeća dok je bio svećenik u New Yorku.

Sudeći po priopćenju Vatikana, Papa je ''naredio suspenziju obavljanja svake javne funkcije'' i naredio mu je ''život u molitvama i pokajanju dok optužbe protiv njega ne budu razmotrene na regularnom kanonskom suđenju''.

Kardinal tvrdi da se ''apsolutno ničega ne sjeća'' kada je riječ o navodnom zlostavljanju, ali da mu je ''žao zbog boli kroz koje je prošla osoba koja je iznijela optužbe, kao i zbog skandala koji takve optužbe izazivaju kod naših ljudi''.

McCarrick je predvodio arhdiocezu Washingtona od 2001. do 2006. godine. U 2003. godini je stekao zloglasnu reputaciju zbog lobiranja protiv reforme zakona o statutu limitiranja, protivljenja prijavljivanja policiji seksualnih zlostavljanja djece od svećenika i kritizirajući žrtve koje su odgađale prijavljivanje takvih slučaja zbog sjećanja na užasne traume kroz koje su prošli.

Katolička crkva desetljećima je pogođena skandalom sa svećenicioma pedofilima širom svijeta, u jeku optužbi da crkvena hijerarhija nije poduzimala akciju ili čak da je aktivno zataškavala taj problem, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close