Odao počast ubijen katolicima

Papa pozvao Tajlanđane da u kršćanima ne vide ''strance''

Bio je to posljednji Papin cijeli dan tijekom boravka u Tajlandu, gdje je dominantna kultura blisko povezana s budizmom premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima.
Kultura / Vjera | 22. 11. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo u petak je odao počast tajlandskim katolicima koji su u prošlosti trpjeli ili su ubijeni zbog vjere te pozvao današnje Tajlanđane da ne gledaju na kršćanstvo kao na "stranu" religiju.

Bio je to posljednji Papin cijeli dan tijekom boravka u Tajlandu, gdje je dominantna kultura blisko povezana s budizmom premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima.

Kasnije u petak Papa odlazi u Wat Roman, uglavnom katoličko područje u predgrađu glavnoga grada Bangkoka.

Papa je posjetio moderno svetište izgrađeno u čast Nicholasa Bunkerda Kitbamrunga, tajlandskoga svećenika koji je umro 1944. i vjernici ga smatraju mučenikom. Sin kršćanskih preobraćenika s budizma, uhićen je zbog zvonjave crkvenih zvona za vrijeme razdoblja kojim je dominirala antizapadnjačka vlada sumnjičava prema stranim utjecajima poput francuskih kolonijalnih snaga u susjednim zemljama, javlja Hina.

Svećenik je osuđen na 15 godina zatvora i umro je od tuberkuloze u bolnici gdje se prema njemu loše postupalo te mu se uskratila potrebna skrb jer je bio katolik.

U razgovoru s katolicima i časnim sestrama okupljenima u crkvi, Franjo je izrazio zahvalnost onima koji su u prošlosti preuzeli na sebe "tiho mučeništvo vjere i svakodnevnu predanost".

Godine 1940., sedam katolika, među njima tri djevojke, ubila je tajlandska policija u sjeveroistočnoj pokrajini Nakhon Phanom. Papa Ivan Papao kasnije ih je proglasio mučenicima.

Razdoblje za vrijeme Drugoga svjetskog rata i drugi progoni smatraju se zastranjivanjem, a današnji odnosi između budista i katolika općenito su vrlo dobri.

Za vrijeme vladavine tajlandskoga kralja Naraija prije 350 godina, osnovana je papinska misija u Sijamu. Premda misionarima nije uspjelo masovno preobratiti stanovništvo, budistička većina uglavnom ih je tolerirala, posebice kraljevski dvor, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close