Latinska Amerika

Papa poziva na okončanje patnja Venezuelaca, ne zauzima stranu

U prvoj izjavi o krizi u Venezueli Vatikan nije zauzeo stranu u sukobu između Nicolasa Madura, koji tvrdi da je legitimni predsjednik, i čelnika Kongresa Juana Guaida, koji se je proglasio predsjednikom, navodi agencija Reuters.
Kultura / Vjera | 24. 01. 2019. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo, koji trenutačno boravi u Panami, "podupire sve napore koji idu za tim da se Venezuelce poštedi drugih patnja", rekao je u četvrtak privremeni glasnogovornik Svete Stolice, Talijan Alessandro Gisotti.

"Papa Franjo koji boravi u posjetu Panami, upoznat je s vijestima iz Venezuele. Sveti Otac pomno prati razvoj događaja i moli za žrtve i za sve Venezuelce. Sveta Stolica podupire sve napore koji idu za tim da stanovništvo bude pošteđeno drugih patnja", navodi se u priopćenju koje prenosi agencija France Presse.

U prvoj izjavi o krizi u Venezueli Vatikan nije zauzeo stranu u sukobu između Nicolasa Madura, koji tvrdi da je legitimni predsjednik, i čelnika Kongresa Juana Guaida, koji se je proglasio predsjednikom, navodi agencija Reuters.

U srijedu, dok je zrakoplov u kojemu je bio Papa letio iznad Atlantika, Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se privremenim predsjednikom te zemlje zahvaćene krizom, što su odmah priznale Sjedinjene Države i mnogi njezini saveznici u regiji, poput Brazila i Argentine.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro dobio je u četvrtak potporu vojske kao odgovor na međunarodnu potporu pruženu Juanu Guaidu.

In photos: Venezuela in crisis

Massive crowds took to the streets of Venezuela on Wednesday to protest against President Nicolas Maduro and his government.

U prosvjedima je od utorka poginulo 16 ljudi, navode organizacije za ljudska prava. Tijekom noći nemiri su izbili u siromašnim četvrtima u prijestolnici.

Pogoršanje političke krize događa se u jeku gospodarskog sloma te naftom bogate zemlje koja je nekad bila napredna a sada nakon desetljeća socijalističke vlasti trpi veliku nestašicu hrane i lijekova dok će hiperinflacija u 2019. dosegnuti 10.000.000 posto.

UN ocjenjuje da je od 2015. oko 2,3 milijuna Venezuelaca iselilo iz zemlje i predviđa da će taj broj u 2019. zbog gospodarske krize narasti na 5,3 milijuna.

Podsjetimo, papa Franjo počeo je svoj program na Svjetskom danu mladih susretom s panamskim vlastima, a njegove će se izjave promatrati u svjetlu političke krize u Venezueli.

Venezuela se nametnula kao tema razgovora već prvih minuta Papina boravka u Panami: dok je automobil sa Svetim Ocem prolazio ulicom, mladić s venezuelskom zastavom zaletio se prema konvoju, zbog čega se automobil morao naglo zaustaviti kako ga ne bi udario.

Među desecima tisuća ljudi koji su stajali duž 29 km dugog puta do nuncijature, gdje je Papa proveo noć, jedan je hodočasnik nosio transparent s porukom "Molite za Venezuelu".

U četvrtak ujutro hodočasnici su pljeskom dočekali izlazak pape Franje iz apostolske nuncijature.

Sveti Otac se odatle uputio u vladin kompleks u povijesnoj četvrti Paname, gdje ga je službeno primio predsjednik Juan Carlos Varela.

Samo malo dalje, u crkvi svetog Franje Asiškog iz 17. st., sastat će se s biskupima Srednje Amerike, odakle tisuće migranata redovito odlaze u SAD.

U četvrtak navečer Papa će se susresti s tisućama mladih iz čitavog svijeta koji ga nestrpljivo očekuju. Na golemoj pozornici podignutoj na ulici koja se proteže uz Pacifik, proslavit će svoju prvu misu u okviru Svjetskog dana mladih.

Po programu, u Panami će ostati do nedjelje. Papa Franjo (82) najavio je tijekom leta u Panamu da će u studenome posjetiti Japan, kamo je kao mladić htio poći u misije.

 Svjetski dan mladih u Panami je treći po redu za pontifikata Jorgea Bergoglija, nakon Rija 2013. kada je izabran za papu i Krakova 2016.

Ovo je sedmo putovanje pape Franje u Latinsku Ameriku.

Kopirati
Drag cursor here to close