Nadnaravnost Crkve

Papa potvrdio vrijednost Međugorja

"Sve je to ovdje vrlo uravnoteženo i jednako zastupljeno: vjera i djela. To čini Međugorje posebnim mjestom", istaknuo je poljski nadbiskup.
Kultura / Vjera | 05. 10. 2018. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slanjem svog predstavnika u Međugorje papa Franjo želi razviti pastoral u tom hodočasničkom mjestu, duhovno solidarnom i povezanom s Lourdesom i Fatimom čiju je nadnaravnost Crkva već priznala, rekao je apostolski vizitator za Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser, prenose u petak mediji u BiH.

Međugorje nema svoje značenje samo za ovaj dio Europe, nego i za cijeli svijet, ocijenio je Hoser u intervju za glasnik sv. Antuna Padovanskoga „Veritas.

"Papa Franjo čini najveći korak slanjem ovdje svoga predstavnika. Papa Franjo želi razviti pastoral u Međugorju i time potvrđuje vrijednost ovoga mjesta", rekao je poljski nadbiskup u intervju koji u petak prenose i brojni mediji u Bosni i Hercegovini. 

Hodočasnička mjesta Lourdes, Fatima i Međugorje međusobno su povezani kao 'tri marijanska svetišta koja pozivaju na pokoru i obraćenje te na molitvu krunice' i "Između ova tri hodočasnička mjesta postoji svojevrsna duhovna solidarnost i povezanost", istaknuo je Hoser.

"Njegovo postojanje i nastajanje u ovom dijelu Europe vrlo je simbolično jer je ovaj dio svijeta gotovo uvijek u povijesti bio izuzet od mira. Na ovom području je jedan mozaik naroda, jezika i kultura. Smatram kako je poruka mira, koja je ovdje u Međugorju središnja, namijenjena cijelome svijetu", rekao je apostolski vizitator.

Vidljivi su brojni plodovi Međugorja, posebno obraćenja, iskorak u katehezi i djelima ljubavi – putem Caritasa, skrbi za siromašne i ljude s ruba društva, smatra Hoser.

"Sve je to ovdje vrlo uravnoteženo i jednako zastupljeno: vjera i djela. To čini Međugorje posebnim mjestom", istaknuo je poljski nadbiskup.

Na pitanje hoće li Sveta Stolica uskoro priznati nadnaravnost Gospinih ukazanja u Međugorju pozvao je na strpljenje.

"Stav Crkve je trenutačno: pričekajmo i vidjet ćemo. Općenito gledano, poruka mira koja izvire iz međugorskog fenomena, uvijek vrijedi. Kraljica mira – naslov Majke Božje koji je ovdje prisutan, postoji i u Lauretanskim litanijama, dakle daleko u povijesti", rekao je nadbiskup Hoser.

Sveti otac Franjo imenovao je ove godine umirovljenog varšavsko-praškog nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom za Međugorje i njegova je glavna zadaća brinuti o pastoralnoj skrbi za vjernike koji u velikome broju stižu u ovo svjetski poznato hodočasničko mjesto. Time je crkva praktično nastavila promatrati fenomen koji se u Međugorju vezuje uz tvrdnje šestoro vidjelaca o ukazanjima Blažene Djevice Marije.

Prva ukazanja počela su 1981., a od tada do danas pojedine vidjelice i danas tvrde da im se Gospa ukazuje i šalje poruke mira, po čemu je i dobila naziv Kraljica mira.

Sveta Stolica imenovala je 2011. godine posebno povjerenstvo za istraživanje ovoga fenomena koje je okončalo rad te ga uputilo Kongregaciji za nauk vjere. Sada se očekuje pravorijek Svetoga oca  o tome fenomenu. Nadbiskup Hoser i drugi crkveni uglednici ranije su tvrdili kako bi Crkva mogla priznati nadnaravnost Gospinih ukazanja prvih sedam dana.

Kopirati
Drag cursor here to close