Rim

Papa nenadano posjetio mađarsku židovku koja je preživjela holokaust

“Došao sam vam zahvaliti za svjedočenje i odati počast žrtvama ludila populizma kakav je bio nacizam”, rekao je papa obraćajući se Edith Bruck, prema priopćenju iz Vatikana.
Kultura / Vjera | 20. 02. 2021. u 22:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo nenadano je u subotu posjetio dom Edith Bruck, mađarske židovke i književnice koja je preživjela holokaust i odao počast žrtvama nacističkog "ludila".

Bruck (89), koja danas živi u Rimu, rođena je u siromašnoj židovskoj obitelji. Preživjela je niz koncentracijskih logora u kojima je izgubila oca, majku i brata.

Glasnogovornik Vatikana koji je izvijestio o posjetu tek pošto je završio, rekao je da su papa Franjo i Edith Bruck razgovarali o njezinu iskustvu u logorima i o tome koliko je važno da buduće generacije uče o zločinu holokausta.

“Došao sam vam zahvaliti za svjedočenje i odati počast žrtvama ludila populizma kakav je bio nacizam”, rekao je papa obraćajući se Edith Bruck, prema priopćenju iz Vatikana.

Nacisti su ubili šest milijuna židova u doba Trećeg Reicha.

Papa Franjo koji rijetko napušta Vatikan radi odlaska u privatne posjete, proveo je nekih sat vremena u domu Eidth Bruck, autorice romana i kazališnih djela te filmske redateljice.

Prošlog mjeseca na Dan sjećanja žrtava holokausta Papa, koji je Auschwitz posjetio 2016., pozvao je ljude da budno prate ideološki ekstremizam jer “takve se stvari mogu ponovno dogoditi”.

Kopirati
Drag cursor here to close