Poruka

Papa mjanmarskoj zajednici: Ne predajte se zlu, ni gorčini poraženih!

Mjanmarska vojska vlast je preuzela pučem 1. veljače, čime se zaustavio napredak zemlje prema punoj demokraciji, a prosvjedi u zemlji izazvali su krvavu akciju.
Kultura / Vjera | 16. 05. 2021. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjanmarski narod ne smije očajavati pred zlom niti dopustiti da bude podijeljen, rekao je papa Franjo u nedjelju na posebnoj misi za mjanmarsku zajednicu u Italiji.

Mjanmarska vojska vlast je preuzela pučem 1. veljače, čime se zaustavio napredak zemlje prema punoj demokraciji, a prosvjedi u zemlji izazvali su krvavu akciju.

Papa Franjo, koji je Mjanmar posjetio 2017. godine u više je prigoda osudio puč i u nedjelju je održao posebnu misu za mjanmarske vjernike u bazilici sv. Petra.

"Vaša voljena zemlja Mjanmar trpi nasilje, sukobe i represiju", rekao je Papa u oštro sročenoj homiliji, pozivajući zajednicu da nadahnuće crpi iz posljednjih sati Isusa Krista prije njegova raspeća.

"Ne predaje se zlu, ne dopušta da ga obuzme tuga, ne povlači se u gorčinu poraženih i razočaranih", rekao je Franjo.

Mjanmar je pretežito budistička zemlja i dom je manje od 800.000 rimokatolika.

Franjo, koji je bio jedan od najotvorenijih svjetskih čelnika u mjanmarskoj krizi, rekao je da ljudi ne bi trebali izgubiti svoju vjeru ili nadu "čak ni u tamnoj noći tuge, čak i kad se čini da zlo prevladava".

Također je pozvao mjanmarski narod da ne popušta "logici mržnje i osvete", niti da ugrožava svoje vrijednosti. Jedinstvo je životno važno, rekao je.

Otkako je preuzela vlast, hunta se bori da vlada. Prosvjedi, štrajkovi i kampanja građanskog neposluha teško su narušili tvrtke i upravu, a na sjeverozapadu zemlje digao se oružani otpor.

Vojska je priopćila da je preuzela vlast kako bi zaštitila demokraciju nakon izbora u studenom, za koje tvrdi da su bili prijevara. Izborno povjerenstvo odbacilo je tvrdnje vojske o nepravilnostima, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close