Papa prvi put u zemlji zlatnog Sunca

Papa Makedoncima: Vaša zemlja je most

U svom obraćanju, papa Franjo je rekao da prvi put nasljednik apostola Petra dolazi u Republiku Sjeverna Makedonija i da je za njega to radost koju može uraditi na 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Vatikana i Sjeverne Makedonij
Kultura / Vjera | 07. 05. 2019. u 11:55 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada i mjesto gdje se susreću kulturne struje, gdje se ujedinjuju mnoge posebnosti ovog kraja'', rekao je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo u obraćanju državnom rukovodstvu Severine Makedonije i diplomatskom korpusu u Predsjedničkoj palači Vila Vodno.

Prvi put neki papa u Makedoniji

Papa Franjo je pozdravio predstavnike političkog vrha zemlje, civilnog sektora, vjerskih zajednica, uključujući i katoličku zajednicu, za koju je rekao da je sastavni dio društva Sjeverne Makedonije, te je izrazio zahvalnost predsjedniku Ivanovu i premijeru Zoranu Zaevu na pozivu da posjeti njihovu zemlju.

Foto: Anadolija / 



U svom obraćanju, papa Franjo je rekao da prvi put nasljednik apostola Petra dolazi u Republiku Sjeverna Makedonija i da je za njega to radost koju može uraditi na 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Vatikana i Sjeverne Makedonije, a nakon proglašenja neovisnosti te zemlje u rujnu 1991. godine.

''Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada i mjesto gdje se susreću kulturne struje, gdje su ujedinjene mnoge posebnosti ovog kraja. Važna svjedočanstva bizantijske i otomanske prošlosti, planine i predivni ikonostas starih crkava pokazuju kršćansko prisustvo iz vremena apostola'', rekao je papa Franjo.

Bogata povijest

Naglasio da je ovo kulturno blago ogledalo najznačajnijeg i najcjenjenijeg nasljeđa Sjeverne Makedonije, što je, kako je rekao, multietnička i multireligijska kompozicija, te rezultat bogate povijesti, ali i isprepletenih složenih odnosa uspostavljenih u prošlosti.

Foto: Anadolija / 

''Ova mješavina različitih etničkih grupa dozvolila je da se postigne mirno i dugo skrivanje, u kojem različiti identiteti znaju kako da se izraze i razviju bez ugnjetavanja i diskriminacije drugih. Tako je uspostavljen još bolji odnos s tolerancijom'', rekao je Papa.

Dodao je da su ove karakteristike od velikog značaja za put ka eurointegracijama.

''Želim da se ova integracija odvija pozitivno za cijeli Zapadni Balkan, kao i da će uvijek poštovati razlike i temeljna prava'', rekao je papa Franjo.

Za različite etničke i vjerske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, kazao je da su mozaik u kojem je svaki kamenčić neophodan za originalnost i ljepotu cijele slike, koja se može ugraditi u srca budućih generacija.

Majka Tereza

Papa Franjo se osvrnuo i na doprinos koji je Sjeverna Makedonija imala tijekom migracijske krize, ukazujući da je zemlja učinila velikodušne napore preko svojih državnih vlasti i kroz doprinos raznih međunarodnih organizacija, te je omogućila i pomogla veliki broj migranata iz različitih zemalja Bliskog istoka, koji su izjavili da beže od rata ili ekstremnog siromaštva, često uzrokovane vojnim intervencijama.

''Kada su prešli granice tokom 2015. i 2016. godine, većina njih, ciljajući sjeverne i zapadne dijelove Europe, našla je kod vas sigurno utočište. Pravovremena solidarnost ponuđena onima koji su tada imali najveću potrebu, jer pored doma, posla i domovine, izgubili su svoje najmilije, učinili su i vas sretnijim'', rekao je papa Franjo.

Između ostalog, Papa je rekao da želi odati počast majci Terezi, koja je sunarodnjakinja građana Skopja, i koja je, nadahnuta Božjom ljubavlju, izazvala divljenje širom svijeta stavljajući ga u službu odbačenih i najsiromašnijih.

''Bog da čuva i blagoslovi Severinu Makedoniju, da sačuva harmoniju da joj da prosperitet i radost'', rekao je papa Franjo u svom govoru u Vili Vodno.

Kopirati
Drag cursor here to close