Vatikanska konferencija

Papa Franjo: Tehnološke tvrtke odgovorne su za sigurnost djece na internetu

Papa Franjo rekao je u četvrtak kako investitori i čelnici tehnoloških kompaniju moraju biti odgovorni za sigurnost djece na internetu te da im profit ne bi trebao biti ispred dječje sigurnosti.
Kultura / Vjera | 14. 11. 2019. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo rekao je u četvrtak kako investitori i čelnici tehnoloških kompaniju moraju biti odgovorni za sigurnost djece na internetu te da im profit ne bi trebao biti ispred dječje sigurnosti.

Papa Franjo se obratio na početku vatikanske konferencije "Promicanje digniteta digitalnog djeteta", na kojoj su sudjelovali predstavnici Applea, Googlea i Facebooka, kao i grupe za zaštitu djece te pravosudni i policijski dužnosnici.

"Tvrtke koje pružaju (internet) usluge dugo su sebe smatrale običnim opskrbljivačima tehnoloških platformi koji nisu niti pravno niti moralno odgovorne za način njihova korištenja", kazao je Papa.

"Potrebno je osigurati da investitori i menadžeri ostanu odgovorni kako se dobrobit maloljetnika i društva ne bi žrtvovala profitu", dodao je.

Papa Franjo je rekao kako zbog "bolnog i tragičnog iskustva" s vlastitom krizom oko spolnog zlostavljanja, Crkva ima "odgovornost, uz dugoročnu viziju, pristupiti tim pitanjima".

Prošloga su mjeseca SAD, Velika Britanija i Australija zatražili od Facebooka da suspendira planove o šifriranju poruka putem te aplikacije, kazavši da bi to moglo otežati borbu protiv zlostavljanja djece i terorizma.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg kazao je da je "optimističan" po pitanju sposobnosti Facebooka da identificira predatore s istim alatima koje koristi za borbu protiv uplitanja u izbore.

"Neće biti moguće garantirati sigurnost maloljetnika u digitalnom svijetu bez potpune uključenosti tvrtki iz ovoga sektora te bez potpune svijesti o moralnim i društvenim posljedicama njihova upravljanja i funkcioniranja", kazao je papa Franjo.

U rujnu je Vatikan ugostio predstavnike raznih kompanija iz Silicijske doline, dobitnike Nobelove nagrade i eksperte za kibernetiku kako bi raspravljali o etici umjetne inteligencije, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close