Čile

Papa Franjo očitao bukvicu biskupima: Dosta te oholosti i elitizma!

Narod želi "pastire i posvećene osobe koji imaju sućuti, koji znaju pružiti ruku, koji se znaju zaustaviti pred osobom na zemlji".
Kultura / Vjera | 17. 01. 2018. u 10:17 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je u utorak zamjerio predstavnicima Katoličke Crkve u Čileu da su preoholi i elitisti te ih pozvao da "sve promijene" kako bi odgovorili na odljev vjernika, u govoru u katedrali u Santiagu koji je javnost očekivala s velikim nestrpljenjem.

"Nismo superjunaci koji silaze s nebesa da bi se susreli s običnim 'smrtnicima'", istaknuo je, kritizirajući "elitističko" ponašanje.

Naprotiv, narod želi "pastire i posvećene osobe koji imaju sućuti, koji znaju pružiti ruku, koji se znaju zaustaviti pred osobom na zemlji".

Sveti Otac koji je dugo bio svećenik na terenu, obilazeći siromašne četvrti u rodnom Buenos Airesu, redovito poziva da se iz Crkve izbaci "klerikalizacija" pod kojom podrazumijeva da se ne sluša vjernike i da se bude prekrut, prenosi Hina.

"Ranjena Crkva je kadra razumjeti rane današnjeg svijeta", ocijenio je.

Pred biskupima s kojima se poslije našao u užem društvu, Papa je bio još oštriji u izjavama, pozivajući na mini revoluciju zbog odlaska vjernika iz Crkve.

"Laici nisu naši radnici ni namještenici. Oni ne trebaju kao 'papige' ponavljati ono što im kažemo", istaknuo je Papa.

Treba "sve promijeniti kako bi navike, načini, raspored, jezik i sve crkvene strukture postali prikladan kanal za evangelizaciju Čilea a ne za samoočuvanje svećenika", dodao je Papa rođen u Argentini.

Kopirati
Drag cursor here to close