Financijske nebuloze

Papa Franjo na Kaptol poslao vatikansku inspekciju!

Inspekcija treba da utvrdi kako je okončan postupak vezan uz kaptolske prebendare i njihov gubitak basnoslovnih 50 milijuna eura u biznisu sa upravljanjem crkvenim zemljištem.
Kultura / Vjera | 03. 04. 2019. u 21:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo ovih je dana u inspekciju na zagrebački Kaptol poslao umirovljenog poljskog nadbiskupa Józefa Michalika. Između ostalog, i da utvrdi kako je okončan postupak vezan uz kaptolske prebendare i njihov gubitak basnoslovnih 50 milijuna eura u biznisu sa upravljanjem crkvenim zemljištem.

Krivnju za rizična ulaganja – a riječ je o dozvoli danoj investitorima da mogu potpisati hipotekarne ugovore na imovini zagrebačke prvostolne crkve – na sebe je preuzeo bivši dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić.

Vrstan poznavatelj načina rada Svete Stolice, sociolog religije i bivši veleposlanik u Vatikanu dr. Ivica Maštruko ističe da, pored svojeg predstavnika apostolskog nuncija u Zagrebu, Crkva na teren vrlo rijetko šalje nekog od svojih vizitatora.

''To se događa izuzetno rijetko, i ti vizitatori uvijek imaju poseban zadatak, kao što je slučaj i sa Međugorjem. Umirovljeni nadbiskup Michalik vjerojatno je došao da napravi izvještaj o prebendarima i unutarcrkvenom disciplinskom postupku koji je protiv njih vođen. U Rim je poslan prijedlog novoga statuta prebendara i sada se čeka njegova potvrda i imenovanje novih prebendara'', pojašnjava za Slobodnu Dalmaciju Maštruko.

Nakon što poljski nadbiskup dostavi svoj izvještaj, nadležna kongregacija bi trebala dati svoje naputke i pitanje prebendara, zaključuje Maštruko, trebalo bi se konačno razriješiti.

Nakon što je afera koncem 2017. i početkom 2018. eksplodirala u javnosti, kardinal Bozanić raspustio je svih sedam prebendara, navodno po nalogu vatikanske Kongregacije za kler. Mijo Gabrić na sebe je preuzeo svu krivnju zbog nesavjesnog upravljanja crkvenim sredstvima i objavio da Bozanić za njegove poteze nije znao.

Određena mu je pokora, presuđen mu je jednomjesečni odlazak na duhovne vježbe, a morao se odreći i počasne titule papina kapelana.

No, tu je priča stala. Jer, da Gabrić nije postupio kako je postupio, istragu o čitavom slučaju preuzeo bi Vatikan, a onda bi se na izravnom udaru našao i sam zagrebački kardinal, ''zapovjedno'' odgovoran za marifetluke svojih prebendara, piše Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close