Misa je besplatna

Papa Franjo: Misa se ne plaća

Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva koja je besplatna.
Kultura / Vjera | 09. 03. 2018. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jeste li me razumjeli? Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Želiš li dati prilog, možeš to slobodno učiniti, ali ne moraš ništa plaćati! Važno je to shvatiti'', poručio je papa Franjo u srijedu za vrijeme kateheze nakon opće audijencije i tako još jedno izrazio svoje protivljenje da svećenici naplaćuju usluge.

U ovom konkretnom slučaju papa Franjo se u svoj katehezi dotaknuo situacija kada vjernik želi namijeniti misu za nekog prijatelja u potrebi ili za nekoga tko je “prešao iz ovoga u drugi svijet”, čime je zapravo otvorio pitanje treba li se odnos između svećenika i obitelji pokojnika odvijati po principu “misa za pokojnika je besplatna, a milodar je dobrovoljan”.

U Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije navode kako se slavljenjem svete mise, “Kristove žrtve na križu, kao najuzvišenijeg oblika molitve i žrtve”, vjernici povezuju s “Nebeskom Crkvom vršeći Isusovu zapovijed danu na posljednjoj večeri - Ovo činite meni na spomen”, piše Jutarnji list.

''Što se tiče priloga (stipendija) za slavljenje svete mise, ističemo da on nije cijena za uslugu slavljenja mise, kako se to može krivo shvatiti, nego se radi o posebnom obliku podjele dobara kojim preko priloga za misne nakane vjernici sudjeluju u uzdržavanju crkvenih službenika i ostvarivanju apostolske aktivnosti crkve. U tom kontekstu valja razumjeti riječi pape Franje: ‘Misa se ne plaća, jer je misa kao Kristova žrtva besplatna’',  navode u Tiskovnom uredu.

Ovo nije prvi put da papa Franjo proziva naplaćivanje služenja svetih misa za različite nakane, ali i sve druge službe koje vode svećenici.

Tako je prije tri i pol godine naveo kako se ne bi smjelo naplaćivati ni služenje misa za vjenčanje, krštenje, blagoslov, ali i sve druge službe jer je svećenik osoba koja služi, a ne osoba koja pruža usluge koje se naplaćuju.

Kopirati
Drag cursor here to close