Tradicionalni ritual

Papa Franjo ljubio i prao noge zatvorenicima, među njima tri žene i musliman

Kultura / Vjera | 13. 04. 2017. u 19:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je u četvrtak posjetio zatvor u tvrđavi u kojoj su smješteni bivši pripadnici mafije, te je ponovno uključio muslimana i žene u svoj tradicionalni ritual pranja nogu u Velikom tjednu koji je pod prošlim papama bio rezerviran samo za katoličke muškarce.

Papa je održao misu za 70 zatvorenika u tvrđavi Paliano iz 16. stoljeća koja se nalazi oko 75 kilometara južno od Rima. Tijekom ceremonije je oprao i poljubio desna stopala dvanaest zatvorenika, što simbolizira Isusovu gestu poniznosti pred dvanaest apostola noć prije svoje smrti, piše Hina.

Taj je zatvor visoke sigurnosti gotovo u potpunosti namijenjen za zatvorenike koji su u Italiji poznati kao "suradnici pravde", odnosno one koji su pristali za državu svjedočiti protiv svojih bivših šefova, te zbog toga trebaju posebnu zaštitu.

Tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća u Palianu su bili smješteni pripadnici gerilske skupine Crvenih brigada, no sadašnji "suradnici pravde" su većinom bivši članovi triju talijanskih skupina organiziranog kriminala – Cose Nostre, Camorre i 'Ndranghete.

Vatikan je objavio kako je, među dvanaest uključenih u ceremoniju, papa oprao noge trima ženama i muslimanu koji je odlučio prijeći na kršćanstvo, te će se krstiti u lipnju. Desetero je bilo iz Italije, jedan iz Albanije te jedan iz Argentine, domovine pape Franje.

Franjini prethodnici su misu za Veliki četvrtak držali u raskošnim ambijentima u Vatikanu ili rimskoj bazilici. Franjo je nakon stupanja na dužnost promijenio tu tradiciju kako bi naglasio važnost služenja siromašnima, bolesnima i pritvorenima, piše Hina.

Ta je promjena izazvala ljutnju tradicionalista jer su apostoli bili muškarci, no papa je naglasio kako ta ceremonija mora biti otvorena za "sve pripadnike Božjega naroda". Njegov posjet je bio zatvoren za javnost i medije jer se većinu pritvorenika ne smije snimati ili fotografirati.

"Svi smo grešnici. Svi imamo nedostatke", poručio im je papa na misi koju je prenosio Radio Vatikan.

Perući im noge, papa je rekao kako je spreman "raditi kao rob kako bi posijao ljubav među njima", te ih je pozvao da si međusobno pomažu.

Kopirati
Drag cursor here to close