Uoči posjete ubijeni ekstremisti

Papa Franjo: Jedinstvo je uvijek proizvod različitosti

Papa u Mijanmaru razgovarao s čelnicima vjerskih zajednica
Kultura / Vjera | 28. 11. 2017. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo sastao se u utorak u većinski budističkom Mijanmaru s vođama različitih vjeroispovijesti i pritom naglasio "jedinstvo u različitosti", ali nije spomenuo muslimansku manjinu Rohinja koja je masovno izbjegla u Bangladeš nakon ofanzive mijanmarske vojske.

"Jedinstvo je uvijek proizvod različitosti", poručio je Franjo čelnicima budističke, islamske, hinduističke, židovske i kršćanske zajednice u Yangonu, prenijeli su dužnosnici Vatikana o tom 40 minuta dugom sastanku.

Mir u različitosti

Papa je naglasio da sve religije imaju svoje vrijednosti i tradicije za dijeliti, a da se to može dogoditi samo "ako se živi u miru, a mir se gradi u zbroju različitosti".

Franjo je u utorak u  prijestolnici Naypyitaw razgovarao s čelnicom vlade Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir. Međunarodna zajednica oštro kritizira Suu Ky jer je izrazila dileme u izvještaj kršenju ljudskih prava Rohindža i nije osudila postupanje vojske, prenosi Xinhua.

Inače, kako javlja Fena, trojica navodnih islamskih ekstremista ubijeni su u utorak u raciji bangladeške policije dok su mjere sigurnosti pojačane uoči povijesne posjete pape Franje toj većinski muslimanskoj zemlji, priopćili su dužnosnici.

Ubijeni islamski ekstremisti uoči posjete

Policija je priopćila da je trojka poginula u samoubilačkom napadu nakon što su otvorili vatru i bacili bombe na antiterorističke policajce koji su ih okružili u kući u kojoj su se krili u blizini indijske granice.

Policijski bataljun za brzu reakciju okružio je kuću nakon dojave i zatražio je od onih koji su se krili u njoj da se predaju, ali su oni umjesto toga otvorili vatru, izjavio je za AFP lokalni zapovjednik policijskih snaga Mahbubul Alam.

''Nekoliko trenutaka kasnije čulo se više eksplozija i kuću je zahvatila vatra. Kasnije smo pronašli tri ugljenisana tijela od kojih je jednom bila odrubljena glava'', kazao je.

Dodao je da su trojica ljudi bili aktivni članovi Jamayetul Mujahideen Bangladeš (JMB) - lokalne  militantne grupe okrivljene za niz smrtonosnih napada na strance, ateističke blogere, aktiviste za ljudska prava i vjerske manjine u posljednjim godinama.

Od 2015. godine najmanje troje kršćana, među kojima dvoje konvertiteta na islam, ubili su pripadnici JMB.

Papa Franjo stiže u Bangladeš u četvrtak u trodnevnu i prvu posjetu jednog čelnika Vatikana  u  posljednjih 31. godinu.

Pojačane mjere sigurnosti

Posjetom će dominirati progon više od 620.000 Rohinja muslimana koji su pobjegli pred etničkim nemirima u Mijanmaru i pronašli su utočište u Bangladešu.

Bangladeške vlasti pojačale su mjere sigurnosti u prijestolnici, dok su policajci patrolirali oko vjerskih institucija i mjesta koje će Franjo posjetiti.

''Bit će najviše mjere sigurnosti za Papu'', izjavio je pglasnogovornik policije Dhake, Masudur Rahman za AFP.

''Poduzeli smo te mjere u konsultacijama s kršćanskom zajednicom ovdje'', kazao je.

Papa će se sastati s grupom Rohinja izbjeglica u Daki  i predvodit će misu u  Suhrawardi Udyanu, parku u prijestolnici iz kolonijalne ere,  a očekuje se nazočnost najmanje 80.000 ljudi.

Kršćani čine manje od 0,5 posto bangladeškog stanovništva i ta manjina je u posljednjim godinama suočena s napadima islamističkih radikala.

Kopirati
Drag cursor here to close