Vatikan

Papa Franjo je dobro nakon operacije

Papa je u bolnicu došao u nedjelju popodne, a izjava Vatikana objavljena je nešto prije ponoći po rimskom vremenu.
Kultura / Vjera | 05. 07. 2021. u 06:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je dobro nakon operacije na debelom crijevu, poručio je Vatikan u nedjelju, nakon što je 84-godišnji Papa prvi put hospitaliziran od kada je izabran 2013. godine.

Glasnogovornik Matteo Bruni rekao je u izjavi da je Papa "dobro reagirao" na operaciju, koja je obavljena uz opću anesteziju i za koju je Vatikan ranije rekao da je zakazana i da nije potaknuta hitnom situacijom.

Bruni nije dao dodatne detalje o operaciji, niti o tome koliko je trajala, a nije kazao ni koliko će dugo Papa ostati u rimskoj bolnici Gemelli.

Papa je u bolnicu došao u nedjelju popodne, a izjava Vatikana objavljena je nešto prije ponoći po rimskom vremenu.

Papa Franjo je operiran zbog simptomatske divertikularne stenoze debelog crijeva. Operaciju je izveo medicinski tim od 10 osoba.

Osim što uzrokuje bol, stanje može dovesti do nadutosti, upala i poteškoća u stolici. Teži da više pogađa starije ljude.

Ovo je prvi put da je papa Franjo primljen u bolnicu od kada je izabran 2013. godine.

Papa se samo nekoliko sati prije objave da odlazi na operaciju obratio tisućama ljudi na Trgu svetog Petra tijekom nedjeljnog blagoslova i najavio putovanje u Slovačku i Budimpeštu u rujnu.

Papi Franji ponekad nedostaje daha jer mu je uklonjen dio jednog plućnog krila zbog bolesti od koje se liječio još kao mladić u rodnoj Argentini.

On također pati od išijasa, odnosno stanja koje uzrokuje snažnu bol od donjeg dijela leđa duž živca do nogu.

Zbog bolova, ponekad teško hoda i redovito ide na fizikalnu terapiju, a iz tog je razloga i propustio nekoliko događaja početkom ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close