Zatražit će oprost?

Papa Franjo ide u posjet Čileu i Peruu

Organizatori Papinog posjeta nadaju se da će posjet "pridonijeti približavanju Čilenaca, u toj regiji i ostatku zemlje", rekao je nacionalni koordinator, Fernando Ramos.
Kultura / Vjera | 12. 01. 2018. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od juga Čilea, gdje se Mapuche bore za povratak svojeg zemljišta, do peruanske Amazonije, koju se pustoši ilegalnim rudarenjem, domorodački narodi bit će u fokusu posjeta pape Franje Čileu i Peruu od 15. do 21. siječnja, piše France Presse.
 
Nakon što je na svojim prethodnim putovanjima blagoslovio starosjedioce Meksika, Ekvadora, Bolivije, Paragvaja i Kolumbije, i zatražio "oprost" zbog njihove društvene isključenosti, Papa će posjetiti Čile i Peru čiji se autohtoni narodi također žale da su žrtve zlostavljanja i isključenosti.
 
Franjo će 17. siječnja posjetiti Temuko, središte Araukanije, čileanske regije u kojoj se Mapuche bore za "povratak" zemlje svojih predaka koja je trenutačno u rukama šumarskih poduzeća, piše Hina.
 
Kada su španjolski konkvistadori 1541. stigli u Čile, Mapuche su živjeli na teritoriju koji se protezao sve od rijeke Biobio, u središtu zemlje, do 500 kilometara dalje na jug. Ta prirodna granica vrijedila je tijekom osvajanja, sve dok to područje 1961. nije zauzela čileanska vojska kako bi ga "pacificirala", što je potrajalo dvadesetak godina.

Nakon niza sudskih procesa i odluka, domorocima je ostalo samo oko pet posto njihova zemljišta. Okupljeni u malene zajednice, bez dovoljno prostora za obradu tla i uzgoj životinja, mnogi su morali odustati od tradicionalnog načina života i preseliti se u gradove.
 
U zadnjih dvadesetak godine radikalne skupine Mapuchea pale kamione i strojeve šumarskih poduzeća i sukobljavaju se s policijom. Desetak ih je pritom već izgubilo život.
 
Bez komunikacijskih kanala i predmet kritika većine Čileanaca, Mapuche se nadaju da će Papin posjet omogućiti da se njihova borba nađe u fokusu, iako neki, neskloni pregovorima, ne očekuju puno od posjeta Svetog Oca.
 
"Konkretne promjene ovdje ćemo postići mi sami, vlastitim naporima", smatra Ramon Llanquileo, jedan od vođa CAM-a, radikalne organizacije koja brani interese Mapuchea i kojoj pripisuju većinu incidenata.
 
Organizatori Papinog posjeta nadaju se da će posjet "pridonijeti približavanju Čilenaca, u toj regiji i ostatku zemlje", rekao je nacionalni koordinator, Fernando Ramos.

Kopirati
Drag cursor here to close