Spletke suše srca

Papa: Crkva je žrtva spletki

Papa je novoimenovane kardinale upozorio da izbjegavaju "dvorske spletke" koje se, rekao je, događaju u Vatikanu i u crkvenim administracijama po svijetu.
Kultura / Vjera | 28. 06. 2018. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo imenovao je u četvrtak na Trgu Svetog Petra četrnaest novih kardinala i upozorio ih na nesuglasice unutar crkve.

"Kakva nam je korist dobiti cijeli svijet ako živimo u zagušljivom ozračju spletki koje suše naša srca i priječe našu misiju", rekao je Papa na ceremoniji.

On je novoimenovane kardinale upozorio da izbjegavaju "dvorske spletke" koje se, rekao je, događaju u Vatikanu i u crkvenim administracijama po svijetu te da izbjegnu "beskorisne prijepore tko je najvažniji".

U svom obraćanju pozvao ih je da se ne uključuju u "traženje počasti, u ljubomoru, zavist, spletke, pogodovanja i kompromise", piše Hina.

Novi kardinali, čiji je izbor Papa najavio 20. svibnja, dolaze iz Italije, Španjolske, Portugala, Poljske, Iraka, Pakistana, Japana, Madagaskara, Perua, Meksika i Bolivije. Kardinalski zbor ima zadaću biranja novog Pape na konklavi u Rimu.


Papa je do sada izabrao 59 od 125 kardinala mlađih od 80 godina koji će birati novog Papu nakon njegove smrti ili povlačenja.

U posljednjih je pet godina Argentinac Papa Franjo nastojao Katoličku crkvu učiniti manje eurocentričnom birajući više ljudi iz Azije, Latinske Amerike, Afrike i s Bliskog istoka, kako bi crkva doprla i do "rubova" svijeta, što povećava mogućnost da njegov nasljednik također neće doći iz Europe.

Istaknuvši svoju poruku služenja Papa je kardinalima rekao da moraju služiti stvarnim ljudima, "onima koji su gladni, zanemareni, zatočeni, bolesni, koji pate, koji su ovisni o drogama, odbačeni".

"Nitko do nas ne treba druge gledati s visoka. Drugu osobu možemo tako gledati jedino dok joj pomažemo da se digne", rekao je.

Papa je agenciji Reuters u razgovoru 17. lipnja rekao da je pri izboru kardinala tražio ljude koji mogu učiniti da katolici i u malim ili dalekim zemljama osjećaju da znače u crkvi i da se njihov glas čuje u Rimu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close