Nakon nedjeljne molitve

Papa čestitao Valentinovo svima zaljubljenima

Kultura / Vjera | 14. 02. 2021. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Danas, na dan svetog Valentina, ne mogu ne spomenuti i uputiti čestitku zaljubljenima, zaručenima: pratim ih svojom molitvom i blagoslivljam ih”, rekao je Papa nakon nedjeljne molitve 14. veljače.

Bog je postao blizak našem životu, ima samilosti prema ranjenome čovječanstvu i dolazi ukloniti sve prepreke koje nas priječe živjeti u zajedništvu s njim, s drugima i samima sobom. Učinio se bliskim… Bliskost. Zapamtite dobro tu riječ, bliskost, pozvao je Papa u svom redovitom nedjeljnom nagovoru na Trgu svetog Petra.

Prijevod: Fratellanza umana (14.02.2021.)

Govoreći o nedjeljnom evanđelju o izliječenom gubavcu, Franjo je podsjetio da je prvi prijestup učinio gubavac: unatoč propisima Zakona, on izlazi iz izolacije i dolazi Isusu. Njegova se bolest smatrala Božjom kaznom, ali, u Isusu, on može vidjeti drugačije lice Božje: ne Boga koji kažnjava, već Oca koji suosjeća i ljubi, koji nas oslobađa od grijeha i koji nas nikada ne isključuje iz svojeg milosrđa – rekao je, napominjući da je potom Isus učinio prekršaj, odnosno da je učinio ono što je bilo zabranjeno zakonom, ogriješio se o zakon. “Istina, prekršio je zakon. Ne ostaje na riječima, već ga dodiruje. Doticati s ljubavlju znači uspostaviti odnos, ući u zajedništvo, uključiti se u život drugoga sve dotle da se s drugim dijeli čak i rane. Tom gestom, Isus pokazuje da Bog nije ravnodušan” – rekao je Papa.

Dobri ispovjednici ne vitlaju s bičem u ruci

Dopustite mi ovdje izreći jednu misao o mnogim dobrim svećenicima ispovjednicima koji imaju takav stav: privlačiti ljude, tolike koji se osjećaju beznačajnima, osjećaju se palima zbog svojih grijeha… Ali s nježnošću, sa suosjećanjem… Dobri naši ispovjednici koji ne vitlaju s bičem u ruci, nego samo prihvaćaju, slušaju i govore da je Bog dobar i da Bog uvijek oprašta, da se Bog ne umara opraštati, kazao je Rimski biskup pozivajući nazočne da daju jedan pljesak za te milosrdne ispovjednike. Društvena je predrasuda tjerati ljude od sebe riječima: „Taj je nečist, to je grešnik, to je prevarant, to je…“ Da, katkad je to istina, ali ne smijemo gajiti predrasude, upozorio je Papa.

Papa zahvalio Kolumbiji koja nije bogata a pomaže migrantima

“Uvijek gledam sa zahvalnošću na predano zalaganje svih onih koji pomažu migrantima. Svima zahvaljujem na onome što čine za migrante. Danas se, na poseban način, pridružujem biskupima Kolumbije u izrazima zahvalnosti zbog odluke kolumbijskih vlasti da provode Statut o privremenoj zaštiti za venecuelske migrante koji su u toj zemlji pružajući im smještaj, zaštitu i integraciju. To ne čini jedna vrlo bogata, vrlo razvijena zemlja, ne, nego to čini zemlja koja i sama ima mnogo problema, s razvojem, siromaštvom, mirom, u kojoj gotovo 70 godina traju ratovanja… Ali unatoč svim tim problemima imala je hrabrosti pogledati te migrante i izraditi taj Statut. Hvala Kolumbijo, hvala!” – poručio je Papa.

Posjećajući na blagdan svetih Ćirila i Metoda, evangelizatorâ slavenskih zemalja koje je papa Ivan Pavao II. proglasio suzaštitnicima Europe, Papa je podsjetio kako se dvojica braće “nisu bojala pronalaziti nove puteve za prenošenje evanđelja. Neka po njihovom za govoru u kršćanskim crkvama poraste želja da se kroči prema punom jedinstvu uz poštivanje različitosti”.

Na koncu je podsjetio na korizmu, a nije zaboravio ni čestitati dan zaljubljenih: “Danas, na dan svetog Valentina, ne mogu ne spomenuti i uputiti čestitku zaljubljenima, zaručenima: pratim ih svojom molitvom i blagoslivljam ih”.

Kopirati
Drag cursor here to close